Terapiile și remediile naturiste sunt o formă de tratament care are la bază plante și diferite substanțe obținute din procesarea acestora. Unele dintre cele mai cunoscute astfel de produse sunt uleiurile esențiale, ale căror proprietăți pot ameliora simptomele cauzate de diverse probleme, dar și stările sufletești, emoționale și mentale. Deși metodele de a le folosi sunt variate, de la masaje, la băi aromate sau inhalare, experții în domeniu recomandă utilizarea dispozitivelor speciale de atomizare.
Acestea sunt celebrele difuzoare de aromă care pot fi amplasate în orice încăpere din casă și pot fi folosite pe parcursul întregii zile sau doar pentru perioade scurte de timp, în funcție de necesitate. Cu toate acestea, pentru a obține efectul maximum de relaxare de care ai nevoie este indicat să folosești aromele și mixurile potrivite. Mai jos găsești câteva dintre cele mai benefice combinații de uleiuri esențiale pe care le poți încerca.
Cum te pot relaxa uleiurile esențiale
Potrivit rezultatelor obținute de cercetători germani de la Universitatea Ruhr, uleiurile esențiale au capacitatea de a influența ritmul cardiac, nivelul de stres și anxietate, dar și factori precum tensiunea arterială, respirația sau sistemul imunitar. Explicația este una destul de simplă – comparativ cu celelalte simțuri, capacitatea olfactivă este legată în mod direct de zona creierului responsabilă de controlul emoțiilor și al memoriei.
Din acest motiv, terapiile care folosesc combinații de uleiuri esențiale pentru difuzor în scopul relaxării și detașării de probleme au o rată de succes foarte crescută, efectul lor putând fi resimțit după numai câteva minute. Folosirea acestor substanțe volatile formate din 50 până la 100 de elemente și arome îți va aduce beneficii și în ceea ce privește:
- Detașarea de stresul zilnic, gândurile apăsătoare și griji;
- Calmarea sau chiar îndepărtarea completă a tensiunii interioare (starea de anxietate);
- Eliberarea minții și îmbunătățirea capacității de concentrare asupra a ceea ce este cu adevărat important;
- Distrugerea barierelor interioare prin oferirea unui sentiment de liniște și siguranță.
Ce combinații de uleiuri esențiale poți folosi pentru relaxare
Beneficiile menționate anterior pot fi obținute chiar și prin folosirea a diferite arome de uleiuri esențiale individual, însă pentru efecte accentuate sunt recomandate combinațiile de 3 sau 4 mirosuri. Unele dintre cele mai populare pentru relaxare și detensionare pe care le poți încerca sunt:
- Lemn de santal – contribuie la combaterea stărilor de anxietate și frică, favorizând instalarea păcii interioare;
- Lavandă – fiind deja celebră pentru beneficiile pe care le oferă, lavanda contribuie la obținerea echilibrului și a stării de bine, având totodată un efect sedativ;
- Portocală – favorizează relaxarea minții prin inducerea unei stări de energie și pozitivitate, stimulând în același timp creativitatea și optimismul;
- Patchouli – uleiul esențial de pachouli este benefic în lupta cu depresia și anxietatea, acesta contribuind la crearea unei stări de calm sufletesc și mental;
- Lemn de cedru – se spune despre această substanță că are capacitatea de a „împământa” și de a oferi o stare de calm, fiind benefică pentru reducerea tensiunii nervoase;
- Iasomie – mirosul acestei plante este indicat în ameliorarea stărilor sentimentale intense și greu de controlat, ea având un impact puternic în prevenirea dezechilibrelor emoționale;
- Mușețelul – această plantă cu proprietăți medicinale este cunoscută în special în forma sa naturală, fiind folosită pentru ceaiuri. Atunci când este baza unui ulei esențial, mușețelul are proprietăți calmante, putând să diminueze sentimentele de frustrare și neputință.
Pentru a te bucura din plin de efectele terapeutice ale inhalării acestor substanțe volatile din plante, poți opta pentru achiziționarea unui pachet de 5 + 1 gratis cu arome din uleiuri esențiale. Acestea pot fi combinate după bunul plac, în funcție de recomandările din această listă și de problemele pe care vrei să le tratezi.
Combinațiile de uleiuri esențiale au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru relaxare și pentru inducerea unei stări de bine. Pentru a avea un efect cât mai puternic, este recomandat să le folosești cu ajutorul unui dispozitiv de pulverizare sau a unui difuzor de aromă.