Alopecia este o afecțiune care implică pierderea părului doar la nivelul scalpului sau a întregului corp. Prin urmare, părul care cade în mod natural nu mai este înlocuit de creșterea de noi fire. Poate fi temporară sau permanentă și este mai comună în cazul bărbaților. Au fost identificate mai multe tipuri de alopecie. Dintre acestea, cea care conduce la pierderea părului cel mai frecvent este alopecia androgenică, favorizată de factori ereditari și de înaintarea în vârstă. [1, 2]
Poți descoperi în continuare 3 cauze frecvente ale alopeciei precum și câteva detalii despre opțiunile de tratament pe care le poți discuta cu un medic specialist.
Anumiți factori genetici
Cea mai comună cauză a căderii părului este o afecțiune determinată genetic denumită alopecie androgenică. [2] În acest caz, pierderea părului este progresivă și se poate declanșa în orice moment după pubertate. Afectează atât bărbații, cât și femeile, dar într-un mod ușor diferit.
La bărbați, acest tip de alopecie conduce la căderea părului mai ales în zone precum creștetul capului și regiunile fronto-temporale. La femei, zonele frontale nu sunt de regulă afectate, pierderea părului fiind mai evidentă în părțile centrale ale scalpului și vârful capului. Cel mai probabil, este cauzată de un răspuns neobișnuit al corpului la hormonii androgeni din sânge.
Acest răspuns scurtează faza anagenă a ciclului de creștere a firului de păr și, treptat, conduce la foliculi de păr din ce în ce mai scurți și subțiri. Astfel, se ajunge la momentul în care foliculul nu mai poate penetra epiderma sau stratul de piele de la nivelul scalpului.
Pentru a trata acest tip de alopecie, poți recurge la anumite medicamente. Adesea, poți sesiza o îmbunătățire numai după 6-8 luni de utilizare. Totodată, pentru ca rezultatele să rămână vizibile este necesară administrarea unui astfel de tratament pe termen nedefinit. Poți avea în vedere și transplantul de păr care s-a dovedit satisfăcător din punct de vedere estetic în rândul multor pacienți. [3]
Modificările hormonale și anumite afecțiuni
O varietate de modificări la nivel hormonal pot cauza alopecie sau căderea părului, în special fluctuațiile înregistrate în timpul sarcinii, menopauzei sau problemelor cu glanda tiroidă. [1]
Din categoria afecțiunilor medicale face parte alopecia areata care este o boală autoimună. În acest caz, sistemul imunitar atacă foliculii de păr, considerându-i la de dăunători precum bacteriile și virusurile. Acest tip de alopecie poate afecta atât scalpul, cât și sprâncenele, genele sau alte părți ale corpului. Pentru că foliculii de păr rămân totuși viabili, căderea părului poate fi temporară.
În acest caz, tratamentul poate consta în medicație pentru corectarea dezechilibrului hormonal constatat sau pentru stimularea creșterii părului dacă se stabilește diagnosticul de alopecie areata. Injecțiile cu steroizi, terapiile cu lumină care utilizează anumite lungimi de undă ale luminii ultraviolete și tratamentele laser sunt și ele recomandate. [4]
Coafatul frecvent
O altă cauză des întâlnită a căderii părului este coafatul excesiv, mai ales atunci când se optează pentru coafuri care implică strângerea firelor de păr cât mai tare. Exemple comune sunt cozile și împletiturile foarte strânse. Astfel de practici pot conduce la apariția alopeciei de tracțiune.
La fel de nefavorabile pentru foliculii de păr pot fi și tratamentele care implică utilizarea uleiurilor fierbinți sau alegerea unui coafuri permanent. Ambele situații pot contribui la căderea părului, consecințele putând fi de lungă durată dacă deteriorarea scalpului implică cicatrici.
Pentru a evita aceste cauze ale alopeciei este important să tratezi părul cu delicatețe atunci când îl piepteni și să eviți utilizarea de ondulatoare, tratamentele care implică lichide fierbinți și coafurile agresive asupra firului de păr sau foarte strânse. [1]
Alopecia sau căderea părului este o afecțiune care uneori nu poate fi evitată, fiind condiționată genetic sau cauzată de anumite probleme de sănătate. În plus, tratamentele sunt eficiente doar în anumite cazuri și includ în principal medicație, terapii și anumite operații. Pentru a face alegerile potrivite pentru tine, consultă un medic specialist.
Bibliografie:
- “Hair Loss – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926. Accesat la 17 Nov. 2022.
- Vañó-Galván, Sergio, et al. “Frequency of the Types of Alopecia at Twenty-Two Specialist Hair Clinics: A Multicenter Study.” Skin Appendage Disorders, vol. 5, no. 5, 2019, pp. 309–315, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6751437/, 10.1159/000496708. Accesat la 17 Nov. 2022.
- Ho, Chin H, et al. “Androgenetic Alopecia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 25 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/. Accesat la 17 Nov. 2022.
- Cafasso, Jacquelyn. “Everything You Need to Know about Alopecia Areata.” Healthline, Healthline Media, 10 May 2021, www.healthline.com/health/alopecia-areata. Accesat la 17 Nov. 2022.