Animalele de companie pot intra cu ușurință în contact cu boli infecțioase sau virusuri ori din cauza altor animale, ori din cauza expunerii într-un mediu contaminat. Din păcate, veștile rele nu se opresc aici. Multe boli pot fi transmise de la animalul de companie la om, dacă nu se ține cont de măsurile de protecție și de vaccinurile necesare pe care fiecare prieten patruped trebuie să le facă la un anumit interval de timp.
Din fericire, medicii veterinari din cadrul cabinetului veterinar din Suceava stau la dispoziția tuturor animelelor de companie, oferindu-le consultațiile și tratamentele necesare.
5 boli ale animalelor de companie transmise la oameni
- Pseudotuberculoza
Din fericire, boala nu este frecvent întâlnită în România, însă este periculoasă și trebuie să fie tratată ca atare. Poate fi contactată pe cale digestivă. De exemplu, dacă o persoană consumă carne de iepure infectat sau chiar legume și fructe direct de pe jos, fără să fie spălate, poate intra în contact cu pseudotuberculoza. Vestea bună este că poate fi tratată și prevenită printr-o igienă corespunzătoare.
- Boala ghearelor de pisică
Pisicile, mai ales cele care stau afară, pot contacta boli și virusuri periculoase, pentru că circulă prin zone infectate. Astfel, dacă o pisică te zgârie, există riscul să te infectezi cu boli grave și va fi nevoie să mergi la un control medical, pentru a preveni infectarea cu virusuri periculoase cum este rabia.
- Bruceloza
Bruceloza provine de la bacteriile Brucella, care pot afecta și omul, și animelele de companie, fiind mai frecvent întâlnită în cazul câinilor de sex feminin, cărora le poate provoca avort spontan. Aceasta poate fi transmisă la om ori pe cale digestivă (prin consumarea cărnii de animal purtător de aceste bacterii, cum ar fi carnea de iepure), ori pe cale directă, prin atingere. Din fericire, este o boală care poate fi tratată.
Pentru a afla dacă animalul tău de companie are bruceloză, trebuie să te prezinți de urgență la un cabinet veterinar, precum Nord Vet, din Suceava, care oferă multiple investigații și tratamente adecvate.
- Leptospiroza
Leptospiroza provine de la bacteriile cu numele de Leptospira, care pot fi găsite în apa nepotabilă. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că animalul tău de companie nu bea apă din zone periculoase, infectate. Boala poate fi transmisă la om ori de la animal, ori dacă și acesta consumă apă nepotabilă. De asemenea, și vaccinul are un rol important, pentru că substanțele din componența sa au capacitatea de a crește imunitatea prietenului patruped și de a-l ajuta să capete rezistență împotriva virusurilor sau bolilor periculoase.
- Rabia
Din păcate, boala infecțioasă care poartă denumirea de rabie se răspândește ușor de la un animal la altul. Mai mult, aceasta poate fi transmisă și la om prin mușcătură. De aceea, este esențial ca, odată ce o persoană a fost mușcată de un câine pe care nu îl cunoaște, să meargă de urgență la medic pentru a face vaccinul necesar în timp util.
Prin urmare, înainte de a-ți lua un animal de companie, asigură-te că îi poți oferi un mediu curat și vizite regulate la medicul veterinar, pentru a-l proteja atât pe el, cât și pe tine.