Din ce în ce mai mulți români aleg să investească într-un sistem fotovoltaic pentru propria locuință. Una dintre explicații ar fi și faptul că prețurile sunt tot mai crescute la energia electrică, dar și faptul că aceasta, atunci când provine din surse regenerabile devine tot mai accesibilă. Toate bune și frumoase, și tu te gândești tot mai mult la o astfel de variantă pentru casa ta, dar ai o întrebare: câte panouri voltaice îți sunt necesare? Vom încerca în rândurile de mai jos să îți răspundem cât mai bine la aceasta.
Ce cuprinde un sistem fotovoltaic
Înainte de toate, trebuie să înțelegi bine că un sistem fotovoltaic nu se referă doar la panourile solare, ci acesta mai cuprinde și alte component precum invertorul solar – și aici un invertor Electrica de la Mgmenergo este de mare ajutor, o structură de montaj, accesorii electrice, contor inteligent și uneori, o baterie solară.
Unde poate fi amplasat panourile voltaice
Cel mai frecvent, panourile voltaice sunt montate pe acoperișul casei sau, în cazul în care spațiul este insuficient pentru ele, se pretează foarte bine pentru a fi amplasate la nivelul solului, dar unde să aibă parte de soare din plin. Invertorul solar este acea componentă a sistemelor fotovoltaice de care ai nevoie pentru a transforma energia de curent continuu cea de curent alternativ. Contorul inteligent este cel responsabil de măsurarea energia consumată și produsă, iar acele accesorii electrice de care aminteam ceva mai sus contribuie la transportul energiei electrice de la sistem spre circuitul din locuință.
Tot în rândurile anterioare menționam despre bateria solară, dar pe care nu o consideram neapărat necesară. Scopul ei este de a stoca energia care a fost produsă în exces și care a rămas neconsumată. Aceasta poate fi exploatată pe perioada nopții, când sistemul fotovoltaic nu produce energie în lipsa luminii solare, sau atunci când apare o pană de curent.
Verificarea acoperișului
Oricât ar părea de improbabil, să știi că sunt destule acoperișuri unde nu se pretează să fie amplasate panourile solare. Cel mai bine este, potrivit specialiștilor în domeniu, ca acestea să fie orientate spre sud, în timp ce gradul de înclinare al acoperișului să fie undeva între 15 și maxim 40 de grade. De asemenea, trebuie analizat și de cât de multă lumină solară ajunge la suprafața acoperișului. Nu credem că mai era necesar să îți amintim că o expunere corectă la soare duce la o bună productivitate a panourilor solare. În unele cazuri, chiar și coșurile de fum și nu doar umbra făcută de copaci sau de alte clădiri din apropiere poate avea urmări asupra cantității de energie care este produsă.
Dacă în urma evaluării specialiștilor în domeniu se ajunge la concluzia că acoperișul casei tale nu se pretează pentru a monta pe el panourile solare, instalarea sistemului fotovoltaic la nivelul solului este o soluție bună.
Identificarea consumului anual de energie
În primul rând, va trebui să afli date referitor la cantitatea de energie care a fost facturată în ultimele 12 luni, să aduni consumurile și apoi, logic, să împarți la 12. Rezultatul obținut înseamnă consumul mediu lunar al locuinței tale. Specialiștii susțin că de regulă, avem de a face cu valori de 3, 5 sau chiar 6 kW. Și, mai ales, trebuie să reții un amănunt: da, sistemul fotovoltaic poate să fie adaptat de-a lungul timpului, dar nu uita că este nevoie să schimbi invertorul.
Și totuși, de câte panouri solare am nevoie pentru o casă
În cazul în care optezi pentru un sistem fotovoltaic de 5 kW, cel mai probabil va fi nevoie de 12 panouri. Acestea trebuie însoțite de invertorul a cărui capacitate trebuie să fie de 5 kW, structura de montaj și tot ceea ce ți-am menționat în rândurile de mai sus. De regulă, dimensiunea unui panou este de aproximativ 2 m, ceea ce înseamnă că acest sistem are nevoie de 24 mp de acoperiș.
Avantaje și dezavantaje ale sistemelor fotovoltaice
Ca oricare alt lucru, și aici avem parte de avantaje și dezavantaje. Vom începe cu primele dintre ele.
Costuri mult mai mici la facturile electrice
Este, de altfel, principalul avantaj pe care îl au în vedere cei care intenționează montarea de sisteme fotovoltaice pentru propria locuință. Facturile la energia electrică sunt foarte mici, și acest lucru nu poate decât să te bucure, ținând cont că ai cheltuit destul de mult cu instalarea sistemului.
Pe scurt, alte avantaje se mai referă la impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, tu devii propriul furnizor de energie, valoarea locuinței tale este una mult mai ridicată, amprenta de carbon este mult mai redusă, nu necesită lucrări de reparații sau întreținere complicate.
Costuri ridicate ale instalării
Din păcate, trebuie să recunoaștem, sunt destul de scumpe, iar costurile de instalare, dar și de cele de întreținere, la nivelul țării noastre sunt destul de ridicate. De asemenea, dacă vrei să stochezi energia în exces, costurile bateriilor de care ai nevoie sunt și ele destul de ridicate.
Un alt dezavantaj ar fi faptul că vremea înnorată sau ploioasă îi pot afecta sistemului eficiența, iar atunci când vrei o capacitate mare a sistemelor fotovoltaice ai nevoie de mult spațiu, care uneori nu este punctul forte al locuinței tale.
Este posibil ca la o casă să se folosească doar energie solară?
După cum spuneam ceva mai sus, energia solară depinde de soare, așa că este nevoie de zile însorite. De asemenea, pe parcursul iernii sau noaptea, sistemul fotovoltaic nu are parte de suficientă lumină solară pentru a alimenta toți consumatorii din casa ta. Problema s-ar rezolva simplu, cu ajutorul bateriilor pentru stocarea energiei, dar trebuie să recunoaștem, sunt destul de scumpe. Acesta este motivul pentru care cele mai multe dintre locuințele în care au fost montate astfel de panouri încă se bazează pe rețeaua națională de energie electrică.