În spatele fiecărui website de succes se află un plan de găzduire potrivit pentru businessul respectiv. Un plan de găzduire reprezintă reprezintă închirierea unui spațiu pe un server pentru a stoca conținutul media și alte documente ale website-ului pe care îl deții, astfel încât acesta să poată fi accesat de către orice persoană care are un terminal cu conexiune la internet.
Găzduirea web este furnizată de obicei de website-uri profesionale printre care se numără și simplenet.ro – o firmă profesională specializată în găzduire WordPress. Aceste companii configurează și rulează servere fizice care găzduiesc diferite website-uri de știri, bloguri și multe alte nișe.
Deși găzduirea web poate părea un subiect dificil de abordat, acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine conceptele și complexității sale.
Vom începe prin a prezenta mai întâi modul în care funcționează un serviciu de găzduire. Apoi, vom prezenta câteva din cele mai comune tipuri comune de găzduire web.
Cum funcționează serviciile de găzduire web?
Pentru a face un site web accesibil tuturor, acesta trebuie să fie stocat pe un server care este conectat la internet. Când cineva dorește să vă vadă site-ul, persoana respectivă va introduce adresa URL în browser și computerul său se va conecta apoi la server. Odată ce se întâmplă acest lucru, serverul va trimite pe terminalul care a cerut acces fișierele care alcătuiesc website-ul accesat.
Pentru a configura un site web, trebuie să alegi mai întâi o gazdă – o companie care să dețină servere, și să alegi din oferta sa un plan care se potrivește cel mai bine business-ului tău. Acest lucru îți va oferi acces la un server unde poți stoca fișierele site-ului web pe care îl deții. Odată ce fișierele website-ului tău sunt încărcate pe server, oricine dorește le va putea vedea pur și simplu introducând adresa URL.
De ce este importantă găzduirea web?
Găzduirea web îți permite să prezinți un website întregii lumi. Fără un astfel de serviciu, ar trebui să găsești o modalitate în care să faci disponibile în permanență fișierele website-ului tău pe cont propriu. Ceea ce poate fi un proces foarte dificil și costisitor.
În plus, găzduirea web profesională îți oferă și siguranță. Nu este suficient doar să faci publice fișierele website-ului tău, ci ai nevoie și de unelte prin care să le păzești de rău voitori.
Nu în ultimul rând, serviciile de găzduire web îți oferă acces și la anumite instrumente și servicii care pot facilita crearea și gestionarea site-ului. De exemplu, multe companii de găzduire web oferă servicii de creare website, care îți permit să intri în posesia unui website profesional imediat, fără a avea nevoie de experiență în programare sau design.
Tipuri de găzduire: plan gratuit vs plan contra cost
În calitate de proprietar de afaceri, ai mai multe variante la dispoziție atunci când alegi un pachet de găzduire pentru website-ul tău. Una dintre cele mai importante decizii este alegerea dintre o găzduirea web gratuită sau una plătită.
Există avantaje și dezavantaje atât pentru găzduirea web plătită, cât și pentru cea gratuită, așa că este important să cântărești bine opțiunile înainte de a lua o decizie.
Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegi între găzduire web gratuită și găzduire web plătită:
Costuri
Cel mai mare avantaj al găzduirii web gratuite este faptul că nu cotă nimic. De aceea, dacă ai un buget de investiție redus, aceasta este o opțiune excelentă.
Găzduirea web plătită, pe de altă parte, costă câțiva euro pe lună pentru început și chiar dacă pare o sumă modică inițial, costurile se adună.
Securitate
Securitatea este un alt factor important de luat în considerare atunci când alegi între găzduirea web gratuită și cea plătită. Furnizorii de servicii online gratuite nu oferă același nivel de securitate ca și cei care pun la dispoziția clienților lor planuri contra cost.
Suport
Când optezi pentru găzduire web gratuită, de obicei ești pe cont propriu atunci când vine vorba de asistență. Aceasta poate fi o problemă mare dacă nu te pricepi la tehnologie sau dacă întâmpini probleme cu website-ul pe care îl deții.
Gazdele web plătite, pe de altă parte, oferă de obicei asistență 24/7. Aceasta înseamnă că cineva va fi întotdeauna disponibil să te ajute în caz de nevoie.