Forta de munca se afla intr-o dinamica fara precedent: dispar ocupatii din nomenclator sau de pe piata muncii, in lipsa cererii si apar ocupatii noi, corespunzatoare lumii moderne.
Cine mai duce ciorapii la remaiat, cand ii poate inlocui cu altii noi? Era o vreme cand nu se gaseau dresuri si atunci, doamnele isi duceau ciorapii la ateliere speciale unde puteau fi remaiati.
Astazi, ele prefera sa isi cumpere altii noi. De fapt, isi pot lua 10 perechi o data, sa aiba provizii.
Atelierele de cizmarie s-au rarit si ele. Se intampla acelasi lucru: cat da pe drum pana la ateliere, cat plateste reparatiile, langa acesti bani, omul mai pune ceva si isi ia o pereche de incaltaminte noua, eleganta, comoda, la moda.
Tesatoriile? Cine mai pune in casa covoare tesute din lana sau servetele pe pereti?
Noroc ca inca se mai fac vase din lut si sunt ornate atat de frumos, incat sporesc pofta de mancare! Micile mestesuguri de la sate incep sa dispara, fiindca nimeni nu mai este dispus sa le invete.
Copaia din lemn in care se framanta painea era atat de frumoasa si parca si aluatul crestea mai pufos si cozonacul era mai gustos.
In timp ce un trecator priveste cojoacele sintetice din vitrinele marilor magazine, imposibil sa nu isi aminteasca de cojocarii din sat care faceau bundite, scurte din piele, caciuli de astrahan!
Omul contemporan nu poate ramane insa in afara lumii in care traieste si trebuie sa se adapteze. De pilda, cine doreste sa stie cat mai multe, trebuie sa urmeze indemnul: descopera acest domeniu prin explicatii direct de la specialistii Money Studio!
Cand cineva doreste sa se angajeze intr-un domeniu nou este bine ca mai intai, sa discute deschis cu reprezentantii angajatorului.
Multi gresesc cand se orienteaza dupa ceea ce aud si fug de domeniul respectiv de activitate pentru ca exista prejudecati legate de acesta.
Orice ocupatie legala, aducatoare de venit poate fi aleasa de persoana activa, aflata in cautarea unui loc de munca.
Oare ce s-ar face oamenii, daca nu ar avea unde lucra? In primul rand, s-ar simti inutili si nu ar socializa. In afara comunicarii din familie, ei au nevoie sa comunice si cu alte persoane, sa faca exercitii de ajustare a mesajului in functie de varsta si de pozitia sociala.
In al doilea rand, pentru supravietuire, toti oamenii au nevoie de bani. Painea zilnica pe care o pun pe masa costa, caldura costa, lumina costa, hainele si abonamentele la telefoane si la canalele de televiziune costa.
Nu in ultimul rand, omul trebuie sa fie asigurat de boala si de batranete. Nimeni nu doreste sa se imbolnaveasca, dar cand inevitabilul se produce, persoana in cauza trebuie sa mearga la spital, unde sa primeasca ingrijirile necesare.
Nimeni nu vrea sa imbatraneasca, dar ce trist ar fi, sa se trezeasca o persoana la peste 60 de ani, sa nu mai poata lucra si sa isi dea seama ca nu va primi pensie, fiindca nu a acumulat vechime in campul muncii!
Statul isi protejeaza cetatenii, punand la punct acest sistem public de pensii si mai ales obligand angajatorii sa vireze sumele respective.
Locul de munca reprezinta si posibilitatea de afirmare si pe masura ce un salariat se apropie de perfectiune si veniturile sale vor fi mai mari si satisfactiile spirituale si materiale mult mai motivante.
Un avocat bun nu va putea sa faca fata proceselor, va munci mult, dar nu va duce lipsa de bani niciodata. Acelasi lucru se poate afirma despre un dentist bun, un contabil bun sau un ziarist bun.
Persoanele sanatoase si tinere, apte pentru a desfasura o activitate, ar trebui sa fie multumite ca pot fi utile si ca se pot descurca singure.
E mai mult decat satisfacator sa vada cineva ca din salariu isi poate plati ratele la apartament, poate schimba mobila, isi permite sa se imbrace elegant, sa mearga in concedii sau la saloanele de infrumusetare.
Exista angajati care asteapta cu frica ziua de maine, fiindca nu stiu daca firma lor va mai fi functionala sau daca mai au bani in cont pana la salariul urmator si salariati care au rezerve in conturile personale din care sa traiasca 4-5 ani fara sa mai lucreze, daca situatia le-ar impune acest lucru.
Diferentele dintre salarii nu sunt generate de diferentele de pregatire dintre oameni, ci de capacitatea fiecaruia de a-si vinde cat mai bine mana de lucru.
Sunt oameni cu pregatire superioara care nu ocupa posturile corespunzatoare pregatirii lor academice din cauza salariilor foarte mici. Ei prefera sa ocupe posturi inferioare, dar mult mai bine platite.
De serviciul pe care il au oamenii depind multe aspecte ale vietii lor si ale vietii de familie.
Un salariu mic inseamna discutii in casa din cauza neajunsurilor.
In afara certurilor apar si frustrarile. Cum se poate simti o persoana care lucreaza din greu si de 5 ani nu a mai plecat in concediu, cand vede ca prietenii sau vecinii pleaca de doua-trei ori pe an in excursii si cel putin o data in afara tarii?
Conditiile de munca si salariul, plus functionarea legala a angajatorului sunt criterii importante in alegerea unei ocupatii.
In concluzie, tinerii aflati in cautarea unui loc de munca trebuie sa ia in calcul toate aceste aspecte la care poate nici nu se gandesc in entuziasmul lor de a face rost de bani cat mai repede.
De asemenea, discutiile cu angajatorul trebuie sa fie deschise in cadrul interviului de angajare sau inainte ca acesta sa aiba loc ca toata lumea sa fie complet edificata in privinta drepturilor si indatoririlor.