33,8% este procentul companiilor din România listate la bursă în 2019 a căror funcții de CEO, executivi sau poziții de non-executivi erau deținute de femei, în timp ce în companiile din Germania aproximativ 14%, iar în Franța în jur de 20%. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de femei care ocupă funcții de conducere atât în companiile cu capital românesc, cât și străin.
Deși nu suntem una dintre cele mai bogate țări, româncele reușesc să îmbine cu succes viața personală cu cea profesională. Vedem în jurul nostru suficiente exemple de femei care reușesc să aibă o carieră de succes dar și să fie mame și soții dedicate. Acest lucru se datorează, evident, eforturilor depuse de-a lungul anilor în ceea ce privește egalitatea de șanse dar și accesului la educație. Femeile își doresc să investească în dezvoltarea lor, să își depășească toate limitările și să spargă barierele impuse de societate.
Conform studiilor realizate de Eurostat, 16,5% dintre femei au absolvit o facultate, comparativ cu 14,2% în cazul bărbaților. Mai mult decât atât, în România, aproape 26% din specialiștii în Tehnologia Informației și Comunicării (ICT) sunt femei, în timp ce la nivel European media este de 17,2%. Interesant, nu-i așa?
Suntem tentați ca atunci când vorbim de meserii de viitor pentru femei să ne referim doar la domeniile clasice în care suntem obișnuiți că acestea excelează. Și aici ne referim la administrație publică, educație, sănătate, hand-made, consultanță. Realitatea însă ne demonstrează că femeile pot face față sau mai bine spus, excelează și în domeniile considerate cu precădere pentru bărbați: domeniul tehnologic, afaceri, it sau inginerie.
Cifrele arată o evoluție galopantă de la un an la altul, ceea ce ne face să ne întrebăm, cum reușesc acestea să se autodepășească și să schimbe regulile jocului?
În primul rând, datorită adaptabilității, o trăsătură absolut necesară pentru o persoană care vrea să exceleze în carieră. Femeile au demonstrat în repetate rânduri că se adaptează mult mai ușor la schimbările rapide din mediul profesional. Acest lucru ajută enorm atunci când vine vorba de noi tehnologii, noi tendințe în piață sau noi cerințe la locul de muncă. Nu se opun schimbării ci caută modalități prin care să țină pasul și să își îmbunătățească activitatea, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv. Adevărul este că trăim în secolul vitezei și cine se încăpățânează să nu accepte noi abordări și să nu fie deschis spre a învăța, nu are nicio șansă.
În al doilea rând, femeile au capacitatea de a învăța rapid, ceea ce le permite să absoarbă informații noi și să-și adapteze rapid cunoștințele la cerințele locului de muncă. Cei care au nevoie de un timp îndelungat să proceseze și învețe informațiile noi din domeniul în care activează, obțin rezultate mai greu și își blochează ativitatea. În schimb, cu cât acumulezi informații rapid, cu atât lucrezi mai eficient și obții rezultate constante și din ce în ce mai bune.
În al treilea rând, atenția distributivă este o calitate care, să recunoaștem, este specifica femeilor. Și aici nu ne referim doar la viața profesională ci și la cea personală. Reușesc să își gestioneze timpul eficient și să se concentreze asupra mai multor sarcini simultan. Rezultatul? Îndeplinirea cu succes a obligațiilor profesionale, autodepășire, rezultate peste medie. Oare cum reușesc? Probabil nu vom afla niciodată.
Sunt doar trei dintre trăsăturile care le permit femeilor să exceleze din punct de vedere profesional și să se descurce cu succes în orice domeniu.
Cu toate acestea, la nivel macroeconomic, încă mai este mult de muncă până să se ajungă la un echilibru pe piața forței de muncă. Conform unui studiu realizat în 2021 de European Institute for Gender Equality (EIGE), doar 37% dintre femeile din Uniunea Europeană au o formă de activitate profesională remunerată, indiferent dacă este vorba despre un job full-time, part-time, sau independent. Și aici ne referim la poziții precum angajat, antreprenor, freelancer, sau orice alt tip de activitate profesională. În cazul bărbaților, vorbim despre un procent de 65%. Diferența este enormă, din punctul nostru de vedere.
Care pot fi cauzele? Sunt mai mulți factori.
Unul ar putea fi discriminarea de gen care începe chiar din momentul angajării și continuă cu oportunitățile de promovare și creșterile salariale. Femeile câștigă în medie cu 16% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă prestată. Prin urmare, este clar că la nivel subconștient vorbim de preconcepții și stereotipuri de gen. În acest sens, Comisia Europeană face eforturi constante pentru a oferi femeilor egalitate de șanse privind principiul egalității de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă. Angajatorii trebuie să se asigure că stabilesc salarii fără să țină cont de gen și să ofere informații concrete privind grila salarială chiar din anunțul de recrutare.
De asemenea, diferențele dintre femei și bărbați din punct de vedere profesional pot fi cauzate și de diferențele de pregătire profesională și de educație. În unele țări, în continuare femeile au acces mai limitat la educație și la oportunități de formare profesională, ceea ce le limitează posibilitățile de a obține salarii mai bune sau funcții de conducere. Acest lucru este direct influențat de factori cum ar fi, nivelul de dezvoltare economică, sistemul educațional sau contextul cultural, fenomen întâlnit cu precădere în țările din Europa Centrala și de Est.
Un alt aspect extrem de important care joacă un rol decisiv în ceea ce privește diferențele de gen din punct de vedere profesional, se referă la responsabilitățile familiale. O femeie este de cele mai multe ori cea care are responsabilitatea principală pentru îngrijirea copiilor și a membrilor familiei. Acest lucru duce la incapacitatea de a explora oportunitățile de ordin profesional și aici ne referim în special la avansarea în carieră. Sigur, nu este o regulă universal valabilă. Dacă ne uităm la comportamentul din ultimii ani, din ce în ce mai mulți bărbați aleg să rămână în concediu de creștere copil dacă femeia este cea care are un loc de muncă mai bine plătit sau cu perspective de viitor.
Un factor important care trebuie menționat este și dificultățile întâmpinate de femei în a accesa rețelele de sprijin în afaceri, cu toate că în ultimii ani s-au făcut progrese semnificative și au apărut rețele de networking la nivel național și internațional. Acest lucru nu este considerat neapărat un impediment, deoarece femeile sunt dispuse să investească în educația lor și sunt mult mai deschise către mentorare. Apetitul crescut către investiția în propria lor educație, dezvoltare personală și profesională, le ajută să identifice oportunități, să fie concurențiale și deschise către noi abordări.
Chiar dacă în continuare în domeniile tehnologiei, afacerilor, sau ingineriei, procentul de femei care ocupă poziții de conducere este mult mai mic decât al bărbaților, sunt domenii în care femeile câștigă detașat. 51% din pozițiile de conducere în domeniul educației sunt ocupate de femei, comparativ cu 49% pentru bărbați. Acest lucru se datorează capacității lor de a dezvolta relații interumane printr-o comunicare eficientă, empatiei, răbdării, dorinței de a a-i motiva și inspira pe ceilalți.
Până la urmă, cred că suntem de acord cu toții că femeile sunt una dintre forțele cele mai puternice și mai valoroase din lume. Potențialul lor profesional este enorm. Deși încă există obstacole și bariere care le împiedică să își atingă potențialul, femeile au arătat de-a lungul timpului că sunt capabile să obțină rezultate remarcabile și să se autodepășească. Își doresc să performeze și acest lucru este suficient pentru a depăși orice obstacol.