Compania mamă a Facebook și Instagram, Meta, a anunțat joi că va face anumite excepții de la reglementările sale. Este vorba despre conținutul care îndeamnă la violență și ură asupra armatei ruse și a liderilor ruși.
Andy Stone, responsabil de comunicare în cadrul Companiei Meta, a făcut următoarele declarații:
“În contextul invaziei ruse în Ucraina, vom da dovadă de indulgenţă pentru forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre în ceea ce priveşte discursurile violente cum ar fi ‘moarte invadatorilor ruşi’”.
Tot Andy Stone a mai adăugat și că nu vor fi permise apelurile la violență împotriva poporului rus civil.
Pentru ce țări este valabilă “dezlegarea” la conținut pe Facebook si Instagram?
Declarația Meta spune că această excepție de la clasicele reguli privind conținutul violent și instigător la ură sunt valabile pentru o serie de țări. Printre aceste se numără și România, alături de Armenia, Slovacia, Ucraina, Estonia, Georgia, Azerbaidjan, Ungaria, Polonia, Lituania și Letonia.
Totuși, filtrele Meta nu vor accepta apelurile la moartea liderilor dacă acestea conțin doi indicatori de credibilitate cum ar fi metoda și locația.
Facebook-ul în Rusia nu mai funcționează
Rusia a luat o decizie radicală cu privire la rețeaua de socializare Facebook. Săptămâna trecută a blocat-o complet pe teritoriul său, ca răspuns imediat la decizia californienilor de a interzice mass-media rusească în Europa. Interdicția grupului californian a vizat postul de televiziune RT și site-ul Sputnik.
China și Coreea de Nord sunt alte două țări care au interzis pe teritoriul lor rețeaua de socializare Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume.
Ambasada Rusiei cere oprirea “activităților extremiste” ale Companiei Meta
Ambasada Rusiei în SUA le-a cerut celor de la Meta să termine cu activitățile extremiste ce vizează poporul rus.
“Politica agresivă şi criminală a Meta care duce la incitare la ură şi ostilitate faţă de ruşi este revoltătoare. Acţiunile companiei sunt încă o dovadă a războiului informaţional fără reguli declarat împotriva ţării noastre”.
Twitter-ul nu mai este la îndemâna oricui în Rusia
Săptămâna trecută în Rusia a fost votată o nouă lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. Aceasta se aplică în cazul persoanelor care transmit informații ce vizează discreditarea forțelor armatei ruse. De asemenea, sancțiunile sunt valabile și pentru informațiile împotriva Moscovei.