Pompa de injecție este o piesă foarte complexă și foarte importantă, fără de care motorul nu ar putea funcționa. Pompa de injecție este componenta care îi oferă presiune combustibilului pentru a putea pătrunde cu o viteză foarte mare în camera de ardere a motorului.
La interior, pompa de injecție are un piston care este conectat direct la axul care intră în pompă (axul este angrenat de cureaua/lanțul de distribuție) și un set de valve. Acest sistem seamănă foarte mult cu un motor monocilindru sau cu un compresor. Principiul de funcționare pentru a se efectua procesul de injecție este următorul: pistonul din interior trebuie să efectueze o cursă în care “aspiră” motorina și una în care este “împinsă” motorina cu presiune în sistem.
Tipuri de pompe de injecție
La majoritatea pompelor de injecție de pe piață, angrenarea pistonului se realizează rigid în interiorul unei camere cu un anumit profil, avanatajul constând în controlarea mai precisă a injecției de combustibil.
Există și pompe de injecție unde angrenarea pistonului se efectuează elastic, cu un arc. Prin acest sistem nu se mai poate controla atât de precis injecția cu combustibil, dar injecția de combustibil nu mai depinde de turația motorului, ceea ce înseamnă o dozare mult mai bună de combustibil.
În funcție de tipul sistemului de injecție, diferă și pompa. Spre exemplu, la motoarele care sunt dotate cu un sistem de injecție “rampă-comună”, pompa de injecție lucrează la presiuni foarte mari, 300-1000 bari. Însă, pompele de injecție ale motoarelor Pd lucrează la presiuni foarte joase, pentru că presiunea de injectare a combustibilului în motor este realizată de către injectoare.
Problemele pompei de injecție
Când pompa de injecție sau de înaltă presiune dă semne clare că prezintă defecțiuni, este nevoie de intervenția unor specialiști în reparații pompe injecție. Astfel, semnul principal este atunci când motorul începe să trepideze și nu mai funcționează corespunzător, mai ales la viteze mari. În timp ce persoanele vor călători, mașina va rula foarte bine aproximativ 15-20 km, apoi va începe să vibreze pentru 1-2 km, repetând acest ciclu pe tot parcursul drumului. Problema aceasta poate fi confundată foarte ușor cu defectarea injectoarelor sau cu folosirea unui combustibil de slabă calitate (cu impurități). Pierderea de presiune în sistemul de injecție duce la vibrații tehnice, adică la acest “tremurat”.
Cum poate fi protejată pompa de injecție?
Pentru a proteja pompa de injecție, alimentarea cu combustibil nu trebuie amânată și lăsată pe ultima sută de metri. Este recomandat ca mașina să aibă în permanență un rezervor în care se află cel puțin ¼ din capacitatea totală de combustibil (să nu se meargă niciodată pe “rezervă”). Astfel, impuritățile de pe fundul rezervorului nu vor pătrunde în sistemul de injecție.
De altfel, trebuie ținut cont de filtrul de combustibil, mai precis de calitatea acestuia. Nu este indicat ca șoferii să opteze pentru filtre de calitate slabă, deoarece, în timp, acestea lasă mizeria să treacă sau chiar se descompun la interior, cauzând mari probleme la nivelul sistemului de injecție.