Joi, 24 februarie 2022, a fost instaurată legea marțială în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat introducerea legii marțiale pe toate teritoriile țării după ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat începerea unei operațiuni militare în Ucraina.
Ce este legea marțială și ce ar implică adoptarea sa în România? În rândurile ce urmează, vei afla ce presupune o astfel de lege și în ce condiții mai poți părăsi țara după instaurare.
Ce este legea marțială?
Prin lege marțială înțelegem un sistem legal folosit în momentul în care autoritatea militară preia controlul în locul obișnuitei administrații civile. Aceasta intervine ca răspuns la o urgență temporară de tipul invaziilor, catastrofelor majore sau teritoriu ocupat pe nedrept de alt stat.
Controlul este preluat de autoritățile militare, ceea ce suprimă unele dintre cele mai importante drepturi individuale are cetățenilor. Totodată, limitează durata unui proces și implică pedepse mult mai aspre decât în mod obișnuit.
În anumite țări, ca și în Ucraina în acest moment de altfel, legea marțială prevede interzicerea circulației pe timp de noapte (intervalele orare fiind fixe). Puterea judecătorească trece în slujba tribunalelor militare, numite și curți marțiale.
Mai mult decât atât, legea marțială înseamnă și privarea de libertate a anumitor persoane fără a fi impusă o condamnare judecătorească.
Legea marțială și părăsirea țării
Ucraina este cea mai mediatizată țară în momentul de față și pentru faptul că a instalat de urgență legea marțială. De la al Doilea Război Mondial și până în prezent, Ucraina a instaurat de două ori această lege.
De ce nu poate părăsi oricine țara în momentul în care e adoptată legea marțială? Ei bine, legea marțială în Ucraina prevede ca bărbații cu vârste între 18 și 60 să rămână pe pământ ucrainean în slujba țării. Singurii care pot părăsi țara, indiferent de vârstă, sunt femeile și copiii.
Atenție! Legea marțială diferă de la o țară la alta. De exemplu, în Ucraina, legea marțială a suferit de-a lungul timpului diverse modificări, cea mai recentă variantă fiind valabilă din 2015.
Ce prevede legea marțială?
Cel puțin în Ucraina, legea marțială prevede o serie de acțiuni:
- Toate resursele de muncă, fie de stat sau private, sunt folosite pentru a satisface nevoile de apărare. Amintim aici de schimbarea fluxurilor de fabricație, modificări în activitățile de producție, dar și în condițiile de muncă, totul în conformitate cu legislația muncii.
- Instaurarea regimului strict de circulație pentru cetățeni și străini, dar și pentru vehicule.
- Interzicerea comerțului cu arme, substanțe chimice puternice și otrăvitoare. Totodată, se interzice și comerțul băuturilor alcoolice și a substanțelor pe bază de alcool.
- Recruților și angajaților în armata le este interzis să își schimbe reședința fără un acord din partea comandamentului militar
- Bunurile ministerelor, ale instituțiilor și organizațiilor de orice formă, al cetățenilor, dar și a altor organe centrale și locale sunt preluate în folosință temporară pe baza unor documente care atestă acest lucru
- Se introduce raționalizarea produselor alimentare de bază, dar și a celor nealimentare destinate populației dacă este cazul
- Partidelor politice, dar și organizațiilor politice le este interzisă activitatea în cazul în care amenință securitatea națională, independența statului și, nu în ultimul rând, integritatea teritorială a acesteia.
- Companiile de comunicații, editurile, televiziunile, posturile de radio, tipografiile, centrele de televiziune și nu numai sunt monitorizate constant. În cazul în care informațiile transmise nu sunt adevărate sau afectează imaginea statului, posturile și companiile în cauză vor fi suspendate.
- Bunurile persoanelor fizice și juridice pot fi confiscate sau înstrăinate cu scop de apărare.