Afla totul despre tehnologia avansată la lentilele din silicon-hidrogel dar si despre materialele hidrofile!
Fabricarea lentilelor de contact de ultimă generație este un proces laborios, în care sunt implicați tehnicieni oftalmologi, ingineri sau medici oftalmologi. Chiar dacă tu, utilizatorule, stai în fața calculatorului și, cu un simplu click, ai perechea de lentile de contact indicată de către medicul oftalmolog, totuși, nu te-ai gândit niciodată la munca imensă care este în spatele confecționării articolelor medicale optice. Ești, oare, curios să afli mai multe detalii legate de procesul de producție? Vrei să pătrunzi, un pic, în atmosfera creatorilor de lentile de contact?
Dacă răspunsul tău este da, cu siguranță că este momentul să citești, în cotinuare, acest articol unde vei regăsi acele informații care te-ar putea captiva.
Lentilele de contact la modul general
Lentilele de contact sunt mici dispozițive moderne optice, utilizate în corectarea afecțiunilor oftalmologice comune. Piața lentilelor de contact cunoaște trei categorii de articole medicale oftalmologice, care se diferențiază în funcție de materialul principal din care sunt fabricate, și anume: lentile de contact moi, lentile de contact rigide, convenționale, cunoscute și sub denumirea de lentile gaz-permeabile, precum și o categorie separată, aceea a lentilelor de contact hibride, care combină caracteristicile celor doua tipuri de articole optice anunțate anterior.
Materialele folosite la confecționare
Lentilele de contact moi sunt realizate din materiale plastice flexibile hidrofile („iubitoare de apă”) numite hidrogeluri. Materialele pe bază de hidrogel au proprietatea de a absorbi cantități semnificative de apă pentru a menține lentilele moi și suple. Datorită acestei caracteristici hidrofile, conținutul de apă al diferitelor lentile de contact din hidrogel poate varia de la aproximativ 38 până la 75% (în greutate). În general, lentilele moi din hidrogel sunt disponibile în aceste categorii, pe baza conținutului lor de apă:
- Conținut scăzut de apă (mai puțin de 40% apă);
- Conținut mediu de apă (50 până la 60% apă);
- Conținut ridicat de apă (peste 60% apă).
Conținutul de apă al lentilelor moi permite oxigenului să treacă prin lentile și să mențină corneea sănătoasă în timpul uzurii lentilelor de contact. Diferite mărci de lentile de contact moi au conținut de apă și grosime diferite. În general, lentilele cu hidrogel care au un conținut scăzut de apă sunt mai subțiri decât lentilele moi care au un conținut ridicat de apă. Există variații semnificative în grosime și conținutul de apă al lentilelor de contact hidrogel, deoarece oamenii vor răspunde diferit la materiale. Unii purtători de lentile de contact sunt mai confortabili la purtarea lentilelor subțiri, cu conținut scăzut de apă. Altele se simt mai confortabil purtând lentile mai groase, moderate și cu conținut ridicat de apă.
O altă caracteristică a materialelor hidrogel utilizate pentru lentilele de contact moi este încărcarea lor de suprafață, care poate afecta cât de repede se formează depozite de proteine pe lentile în timpul uzurii. Hidrogelurile sunt clasificate fie ca ionice, fie ca non-ionice. Materialele ionice au o suprafață încărcată negativ și, prin urmare, pot atrage proteine încărcate pozitiv în filmul lacrimal. Hidrogelurile neionice sunt tratate pentru a reduce această sarcină negativă de suprafața și, prin urmare, pot fi mai puțin predispuse la atragerea depozitelor de proteine. Agenția Americană a Medicamentului utilizează patru categorii pentru clasificarea materialelor pentru lentile moi:
- Categoria 1 = apă scăzută, neionică;
- Categoria 2 = apă ridicată, neionică;
- Categoria 3 = apă scăzută, ionică;
- Categoria 4 = apă mare, ionică
Noile lentile de contact moi, numite lentile din silicon-hidrogel, devin din ce în ce mai populare. Aceste lentile includ silicon în materialul de hidrogel pentru a crește transmisibilitatea oxigenului lentilelor. De fapt, studiile arată că lentilele de contact din hidrogel din silicon transmit până la șase ori mai mult oxigen către cornee decât lentilele moi obișnuite. Această caracteristică face ca lentilele din hidrogel din silicon să fie mai sigure pentru a fi utilizate ca lentile cu uzură prelungită. Multe lentile moi noi includ, de asemenea, tratamente de suprafață pentru a ajuta lentilele să-și păstreze mai bine conținutul de apă și să evite uscarea pentru un confort mai mare la purtare pe tot parcursul zilei.
Tehnologie avansată la lentilele din silicon-hidrogel
Lentilele de contact din silicon-hidrogel și-au caștigat o vastă reputație pe plan mondial, în primul rând grație unei tehnologii avansate, prietenoase cu utilizatorul. Potrivit AllAboutVision.com, lentilele de contact din silicon-hidrogel sunt descrise ca fiind o categorie de lentile soft avansate, care permit o mai bună permeabilitate și transmisie a oxigenului la nivelul corneei. Cu alte cuvinte, oxigenul trece mai ușor prin lentile către cornee, decât în cazul lentilelor obișnuite moi.
De fapt, lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel permit un nivel de transmisibilitate de până la 5 ori mai mare decât modele clasice. Ca material din care sunt create, atât lentilele de bază de silicon hidrogel, cât și lentilele clasice sunt realizate din plastic, ceea ce face ca uscarea acestora să fie ceva mai dificilă. Pe de altă parte însă, ele au proprietatea de a absorbi o cantitate mai mare de apă și de a o reține. Prin urmare, ele se hidratează extrem de rapid, devin moi și au o textură asemănătoarea unui gel.
Reputația dobândită de către lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel a crescut continuu, ceea ce a făcut, ca, la nivelul anului 2014, aproximativ 68% dintre modelele de lentile de contact să fie realizate din acest material extrem de permeabil la nivelul Statelor Unite, coparativ cu un procent de 24% în cazul lentilelor convenționale.
Beneficii vs riscuri
În ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestui tip de lentile de contact, se pare că produc mult mai multe beneficii decât minusuri. Astfel, la capitolul avantaje, am putea enumera, în primul rând, capacitatea acestor lentile de a reduce hipoxia, un sindrom asociat iritației, infecțiilor bacteriene și înroșirii ochilor și vederii blurate. Acest sindrom, care a dobândit o incidență crescută început cu anii 1990, este redus prin apelarea la aceasta categorie de lentile de contact.
În al doilea rând, odată cu introducerea lentilelor de contact din silicon-hidrogel a crescut și durata de purtare optimă a accesoriilor medicale în condiții de maximă siguranță, fără a crește proporțional și riscul apariției infecțiilor oculare.
Creșterea funizării ochilor unei cantități sporite de oxigen aduce multiple beneficii pentru sănătatea ochilor, în sensul că mulți utilizatori nu sunt întocmai atenți la instrucțiunile medicului în ceea ce privește condițiile de îngrijire și durata de folosire a lentilelor de contact. Prin contrast, aceste tipuri de lentile rezolvă, în mare, această problemă. Potrivit statisticilor realizate de către specialiștii Alcon, 1/5 dintre pacienții care apelează la lentilele de contact adorm cu ele pe timpul nopții, iar, dintre aceștia, 2/3 utilizează pe timpul nopții lentile care nu sunt destinate acestui uz.
La capitolul dezavantaje, am putea enumera posibilitatea apariției unor reacții alergice la acest material, la pacienții cu senbilitate crescută, dar și apariției conjunctivitei alergice. Cu toate acestea, studiile efectuate au arătat faptul că apar și anumite schimbări, dar și unele sensibilități la nivelul corneei, care diferă în funcție de regimul în care aceste lentile sunt purtatea.
Totodată, o atenție sporită ar trebui acordată keratitei, o afecțiune care poate degenera pe fondul sensibilității oculare.
Și acum, că tot te-am convins că procesul de confecționare a unei lentile de contact implică multă muncă, pasiune, dăruire și o serie de combinație de materiale cu un conținut diferit de apă, care permit o hidratare mai ridicată sau mai scăzută, ești tentat să afli mai multe? Deci, este momentul să te bucuri de cele mai tari articole optice cu materiale 100% prietenoase!