Românii asociază pastilele cu iodură de potasiu cu dezastrul de la Cernobîl din 1986. Pe atunci, regimul comunist a pus bazele unei campanii de distribuire a acestora pe tot teritoriul României, în special în rândul copiilor.
Frica de bombele lui Putin s-a instalat rapid în rândul românilor. Pastilele cu iodură de potasiu au început să se vândă ca pâinea caldă din farmaciile din România. În rândurile care urmează vei afla ce este iodul, ce beneficii prezintă și care este marja de protecție pe care o oferă împotriva radiațiilor.
Ce este iodul?
Iodul, găsit în pastile sub formă de iodură de potasiu, este un oligoelement prezent în cantități foarte mici în corpul uman (15-20 micrograme), iar 70-80% din această cantitate se regăsește numai la nivelul glandei tiroide.
Scopul iodului este de a menține în parametrii optimi funcționarea glandei tiroide. Mai toate celulele din corpul uman depind de hormonii tiroidieni pentru a regla metabolismul. De asemenea, hormonii tiroidieni sunt principalii responsabili de dezvoltarea normală a oaselor și a creierului copilului, atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de sugar.
De ce să iei pastile cu iod? Care sunt beneficiile miraculoase
Pastilele cu iod se iau doar în cazul în care ne confruntăm cu un accident nuclear major, însoțit de evacuarea de iod radioactiv în cantități însemnate.
Tabletele cu iodura de potasiu protejează cu succes glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv, a radiațiilor. Acesta poate fi inhalat din aerul contaminat sau poate pătrunde în organism prin alimentele consumate, alimente contaminate și chiar apă contaminată.
Mai mult decât atât, știai că iodura de potasiu reduce semnificativ riscul de cancer tiroidian? Aceasta previne absorbția iodului radioactiv de către tiroidă și totodată mărește rata de eliminare a acestuia.
Doza optimă de iodură de potasiu în funcție de vârstă
Medicii specialiști afirmă că trebuie să existe un echlibru optim între cantitatea de iod consumată zilnic și vârstă. Află în cele ce urmează cât iod este bine să consumi în fiecare zi pentru ca funcțiile organismului tău să funcționeze în parametri normali. Dozele sunt exprimate în micrograme.
- 0 – 6 luni: 110 mcg
- 7 – 12 luni: 130 mcg
- 1 – 8 ani: 90 mcg
- 9 – 13 ani: 120 mcg
- > 14 ani: 150 mcg
- Sarcină: 220 mcg
- Alăptare: 290 mcg
Lista alimentelor care conțin iod
Topul alimentelor care conțin iod clasează sarea iodată pe un loc fruntaș. Programele universale de iodare a sării de masă sunt responsabile în sens pozitiv de acest lucru.
Iată lista alimentelor în care iodul se găsește în mod natural:
- pâine albă îmbogățită
- prune uscate
- brânză Cheddar
- suc de mere
- conservă de ton
- lapte cu un conținut scăzut de grăsimi
- cod sau ton
- creveți
- ou
- banană
- cereale de tărâțe cu stafide
- conservă de ton în ulei
- macaroane
- mazăre verde congelată
Cum depistezi excesul de iod în organism
Orice exces atrage de la sine consecințe. Iată care este limita maximă admisă de iodură de potasiu consumată zilnic în funcție de vârstă:
- 0 – 12 luni: nu este stabilită
- 1 – 3 ani: 200 mcg
- 4 – 8 ani: 300 mcg
- 9 – 13 ani: 600 mcg
- 14-18 ani: 900 mcg
- Adulți: 1100 mcg
Ce se întâmplă atunci când această limită este depășită? Ei bine, îți plasezi organismul în fața unor pericole. Printre cele mai comune manifestări provocate de excesul de iod în organism amintim de:
- Nivel crescut de TSH, hipotiroidism și gușă
Excesul de iod, în cazul persoanelor sensibile, împiedică sinteza hormonilor tiroidieni și determină apariția gușei prin stimularea glandei produse de TSH.
2. Hipertiroidismul
Această afecțiune poate rezulta de pe urma tratării deficitului de iod sau, în unele cazuri, ca efect secundar al tratamentului cu amiodaronă pentru aritmiile cardiace.
3. Tiroidită și cancer tiroidian de tip papilar
4. Intoxicație acută cu iod
Acestea sunt destul de rare, însă ușor de depistat. Printre cele mai comune simptome se numără arsura la nivelul gurii, gâtului și stomacului, febra, vărsăturile, diareea, pulsul slab și în cel mai rău caz, coma.
Administrarea pastilelor cu iod
Agenția federală belgiană pentru controlul nuclear trage un semnal de alarmă – nu luați pastile cu iod fără sfatul medicului. Există riscuri, enunțate anterior, la care va puteți supune cu ușurință de pe urma consumului unei doze inadecvate de iodură de potasiu.
Toate aceste informații sunt pur informative. Doar persoanele avizate sunt cele mai în măsură să îți ofere sfaturi despre consumul pastilelor cu iod.