Guvernul tocmai a aprobat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Patriarhul Daniel se bucură de o atenție deosebită din partea statului! Salariul său este egal cu cel al președinților Senatului sau Camerei Deputaților! O parte îl donează pentru cauze caritabile.
Câți bani primește BOR de la statul român?
Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a oferit suma totală de 788.195.000 de lei, care va fi împărțită de principalele religii din România.
Patriarhul Daniel va încasa un salariu lunar de 23.920 lei, în creștere față de 2022, când a fost crescut la 16.600 de lei, doar pentru funcția de Patriarh
Pentru funcția de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, el mai primește o îndemnizație separată. Conform grilei de salarizare, funcția este asimilată celei de ministru, astfel că își mai rotunjește veniturile cu 21.840 de lei, lunar.
Patriarhul Daniel donează o parte din salariu
Patriarhul Daniel susține că salariul de mitropolit este asigurat din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor și că donează o parte din salariu angajaților cu salarii mici, precum și pentru construirea mănăstirii din satulul său natal, Dobrești, din județul Timiș.
Și ceilalți angajați ai Patriarhiei se bucură de sume consistente: arhiepiscopii (21.840 lei) și episcopii (19.552 lei), consilierii patriarhali (6.872 lei) și secretari Cancelariei Patriarhale (5.389 lei). Un stareț câștigă 5.226 lei.
Preoții și diaconii primesc, în funcție de vechime și studii, între 3.916 lei și 5.517 lei. Toate salariile sunt suportate doar parțial de la bugetul de stat.
Patriarhul Daniel, dar și ceilalți clerici ai BOR nu sunt obligați să depună declarație de avere.
De ce nu își declară preoții averea?
După înființarea ANI, în 2006, Patriarhul Teoctist a susținut un discurs în fața Senatului, în care cerea ca averile lor să nu poată fi investigată, pentru că ierarhii „nu posedă și nu au dreptul să dobândească avere personală”, și că tot ceea ce au dobândit în timpul vieții urmează să fie transferat bisericii, după ce aceștia vor muri.
„În numele Sfântului Sinod al BOR, considerăm inadecvată includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii noastre, în proiectul de lege și solicităm eliminarea acestei prevederi care aduce o gravă atingere autonomiei BOR și cultelor religioase recunoscute din România”, spunea Patriarhul Teoctist.