Florin Piersic, marele actor român, a impresionat publicul cu numeroasele sale roluri în teatru și film de-a lungul unei cariere de peste 70 de ani. Cu toate acestea, statul nu a oferit prea multă grijă actorului în privința pensiei sale. El primește o pensie lunară de 2000 de lei, o sumă modestă pentru un artist cu o carieră atât de lungă și impresionantă.
Pentru a-și completa veniturile, Florin Piersic primește și o indemnizație lunară de merit de la Uniunea Teatrală din România, în valoare de 2.700 de lei. Astfel, suma totală pe care o primește lunar se ridică la 4.700 de lei.
Este important de menționat că, în timpul carierei sale, în special în perioada comunistă, actorii nu primeau remunerații prea mari pentru rolurile principale din filme, iar o parte semnificativă din onorariu era redirecționată către stat sub formă de impozite.
Chiar și cu aceste venituri, Florin Piersic a continuat să încânte publicul și să fie unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori din România, aducând bucurie și emoție în inimile spectatorilor de-a lungul timpului.
Florin Piersic, batjocorit de statul român!
„N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, filmul se dădea după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract. Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului
Restul primeai, am văzut cu ochii mei, pe Caragiu, pe Codrescu, care spuneau: Domnule, nu ne mai dați niște bani?.
Ei puneau la dispoziție unde să locuiești și drumul, unde mergeai la filmare. Eu n-am fost actor de scaun, de birou. Eu am fost cu bătăi, cu cai, cu nebunie.
Trebuia să joc în filmele în care eram distribuit. Trebuie să merg în munți, la filmări. Aveam 38 de călătorii cu avionul, dus-întors, pentru că seara jucam la teatru.
Dormeam doar două ore. Venea o mașină, mă ducea la aeroport”, a spus Florin Piersic, într-un interviu acordat lui Daniel Morar.