Amenzi usturătoare pentru cei care își amenajează grădina din fața blocului fără autorizație de la primărie! Printre regulile clare de care trebuie să ții cont se numără și nevoia de a obține o autorizație de la primărie pentru a planta flori sau a pune gazon în fața blocului. Dacă ignori aceste reguli, poți fi pedepsit cu amenzi de până la 2.500 de lei. În plus, nici în orașul Galați nu ai voie să plantezi arbori și arbuști fructiferi în spațiul public, iar culesul de pe domeniul public a plantelor medicinale, fructelor și ierbii de gazon este și el interzis. Totodată, nu ai voie să joci fotbal pe spațiile verzi sau să agăți anunțuri și indicatoare de arbori fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei.
Cu toate acestea, există și unele excepții. Legea spune că orice locatar poate contribui la întreținerea spațiului verde din fața blocului, dar doar cu acordul tuturor proprietarilor și în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. În plus, primăriile organizează inițiative pentru a ajuta la amenajarea spațiului verde, oferind uneori și finanțare.
Amenzi usturătoare!
Regulamentul de bloc trebuie respectat de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, indiferent de motiv, și prevede reguli clare privind folosirea spațiilor comune ale imobilului și normele de comportament și bună vecinătate între proprietari. În cazul nerespectării acestor reguli, poți fi pedepsit cu amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei.
„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr.
1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial.
Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.