Se estimează că între 40% şi 60% dintre adulţii în vârstă se confruntă cu constipaţia. De vină pentru această problemă este în principal lipsa activităţii fizice, dar şi efectele secundare ale unor medicamente, spun specialiştii. Şi unele persoane tinere au de a face cu această problemă, care creează disconfort, dar în cazul lor se pare că totul se datorează dietei.
Constipaţia reprezintă eliminarea cu dificultate a materiilor fecale. În mod normal, oamenii au 1-2 scaune pe zi, în medie. Dacă frecvența scaunelor ajunge la 3 sau chiar mai puţine într-o săptămână, este vorba despre această afecţiune. Un ajutor în tratamentul constipaţiei îl oferă şi anumite plante. Iată care sunt acestea:
Siropul de soc, medicament natural
Printre plantele recunoscute în luptă cu această afecţiune se număra socul. Florile, din care se prepară sirop de soc, conţin: antocianine, aminoacizim acizi citric, chinic şi malic, taninuri, rutozid, ulei esenţial, zaharuri, vitamine din complexul B, vitamina C. Siropul are proprietăţi laxative, contribuind la eliminarea apei din ţesuturi. Din acest motiv, se utilizează şi că medicament natural şi în obezitate.
Merele sunt bogate în fibre
Una dintre recomandările de bază ale medicilor în cazul constipaţiilor este consumul de alimente bogate în fibre. În mere se regăsesc fibre din belşug şi de aceea se utilizează aceste fructe în combaterea constipaţiei. Ele stimulează golirea intestinelor. Se recomandă consumul unui măr în fiecare zi, la aceeaşi oră, pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal. Nu numai merele proaspete sunt eficiente, ci şi oţetul din aceste fructe, care combate constipaţia datorită acidului acetic, care echilibrează pH-ul din intestine.
Aloe vera – laxativ natural
Această plantă este printre cele mai cunoscute din lume cu efect în tratarea constipaţiei. Datorită conţinutului de vitamine, minerale, electroliţi şi enzime, aloe vera este un laxativ natural şi eficient. Aceasta menţine flora intestinală într-o stare bună, creând toate premisele unui bun tranzit intestinal. Sucul de aloe vera este recomandat timp de 5 până la 7 zile, cantitatea fiind stabilită în funcţie de fiecare persoană în parte, de vârstă şi greutatea acesteia.
Prunele stimulează tranzitul
Datorită cantităţilor mari de sorbitol, prunele uscate sunt un remediu utilizat frecvent în problema constipaţiei. Aceste fructe sunt recomandate şi în cazul copiilor care se confruntă cu această afecţiune. Sorbitolul este un laxativ natural. El atrage apa în intestin, stimulând mişcarea şi activitatea. Studiile au arătat că atât prunele deshidratate, cât şi cele proaspete sunt de mare ajutor în stimularea scaunelor, datorită fibrelor pe care le conţin.
Stafidele combat balonarea
Şi stafidele sunt remedii naturale în reglarea tranzitului intestinal, pentru că sunt bogate în fibre şi în magneziu. Stafidele pot fi consumate atât dimineaţa, cât şi în restul zilei, fie că desert, fie ca gustare de sine stătătoare. Ele ajută şi la combaterea balonării.
Remediile naturiste au efecte benefice asupra sănătăţii, dar nu înlocuiesc o vizită la un medic specialist. Când apar simptome de constipaţie, este necesară o programare la doctorul gastroenterolog, care va solicita anumite investigaţii şi va proceda la tratarea cauzelor şi efectelor acestei afecţiuni.