Sindromul privitului la calculator sau oboseala digitală a ochilor reprezintă o problemă frecvent întâlnită în ziua de astăzi, când numărul persoanelor care folosesc calculatoarele, telefoanele ori tabletele a crescut considerabil.
Expunerea îndelungată la ecrane poate să determine apariția sindromului privitului la calculator, care poate fi caracterizat prin mai multe probleme ale ochilor sau asociate vederii.
Care sunt simptomele date de sindromul privitului la calculator
Sindromul privitului la calculator sau oboseala digitală se manifestă prin apariția unor simptome, precum:
- Oboseala ochilor;
- Dureri de cap;
- Vedere neclară sau încețoșată;
- Ochi uscați;
- Dureri de gât sau de umăr.
Toate aceste simptome pot fi determinate, potrivit American Optometric Association (1), de:
- Iluminarea slabă;
- Postura incorectă pe scaun;
- Probleme de vedere netratate la timp;
- Distanța de vizualizare necorespunzătoare;
- Strălucirea ecranului;
- O combinație între acești factori.
Cum previi sindromul privitului la calculator, îți recomandăm să descoperi mai jos:
Folosește ochelari sau lentile de protecție
Dacă porți ochelari de vedere și tot te confrunți cu simptome asociate sindromului privitului la calculator, asigură-te că ți-au fost prescriși corect. Să folosești ochelari care nu ți se potrivesc, care nu îți corectează problemele, determină creșterea riscului de a te confrunta cu dureri de cap. De asemenea, dacă ochelarii tăi sunt pentru privitul la distanță ori pentru citit, cere ajutorul unui specialist și achiziționează-ți unii destinați pentru protecția în fața ecranelor.
Ajustează-ți postura
Nu este niciun secret faptul că mulți dintre oameni stau greșit la calculator, ceea ce duce la apariția unor probleme. Pentru a evita suprasolicitarea ochilor, nu-ți înclina gâtul în sus sau în jos pentru a vedea ecranul și ai grijă întotdeauna să stai drept. Totodată, reglează întotdeauna luminozitatea, contrastul și dimensiunea fontului astfel încât să nu simți că depui un efort sporit pentru a vedea, potrivit Healthline (2).
Ia-ți pauze regulate
Oboseala digitală a ochilor apare în urma expunerii îndelungate la ecrane, motiv pentru care este important să-ți iei pauze regulate, conform Webmd (3).
Astfel, pentru a combate simptomele asociate acestui sindrom, poți respecta aceste sfaturi:
- Ține cont de regula 20-20-20, care presupune să-ți iei pauză la fiecare 20 de minute și să privești un punct situat la 20 de metri, pentru 20 de secunde;
- Odihnește-te pentru 15 minute – după două ore de folosire a unui calculator sau a unei tablete, odihnește-ți ochii pentru 15 minute. Ridică-te și concentrează-te asupra unor obiecte situate în depărtare;
- Evită să stai pe telefon în timpul pauzei – ori de câte ori îți iei pauză, stai departe de telefon sau tabletă sau chiar la televizor. Ieși la o plimbare sau fă ceva prin casă, astfel încât să-ți odihnești ochii.
Folosește picături de ochi
Acele picături oftalmologice, care au rolul de a lubrifia ochii, sunt esențiale pentru a reduce simptomele asociate oboselii digitale, precum senzația aceea de ochi uscați. De asemenea, dacă nu reușești să scapi de ea sau îți simți ochii iritați, cere ajutorul unui specialist, pentru a-ți prescrie soluțiile potrivite pentru problemele tale.
Așadar, după cum poți vedea, sindromul privitului la calculator este o problemă cu care se confruntă multe persoane din cauza expunerii îndelungate la ecrane. Din acest motiv, pentru a preveni ameliorarea disconfortului, alege să petreci cât mai mult timp în aer liber, pentru a-ți odihni ochii.
Bibliografie:
- https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sso=y
- https://www.healthline.com/health/eye-health/computer-vision-syndrome#medical-care
- https://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome