Plantarea semintelor de legume este un proces interesant, prin care agricultorii observa ce soiuri prind si care seminte trebuie evitate pe termen lung. Astazi, mai mult ca nicidoata multumita tehnologiei si diferitelor incrucisari de soiuri, piata de seminte se bucura de o multime de soiuri rezistente care ofera fructe cu arome intense si rezistente. Stiati ca Alamina f1 Unele seminte legume au aparut in plantute firave? Regalfermierul.ro este aici sa lamureasca acest detaliu. Tomatele Alamina F1 sunt un hibrid extratimpuriu de tip generativ, cu crestere nedeterminata, recomandat pentru cultura in sera si solar, ciclul I si ciclul II. Plantele au un sistem radicular puternic, sunt de vigoare mare, cu port deschis si internodii de lungime mediu-scurt.
S-au scris multe despre semintele hibride vs semintele cu polenizare deschisa (sau mostenire). Traditionalistilor nu le plac si au un dezavantaj evident pentru gradinarul de acasa, care este ca semintele de la plantele hibride nu pot fi colectate an de an. Deci, de ce sa folositi seminte hibride si care sunt avantajele?
Semintele hibride sunt utilizate pe scara larga de fermierii comerciali pentru a produce culturi, deoarece au caracteristici imbunatatite din perspectiva comerciala. Aceste caracteristici pot include randament crescut, dimensiune, culoare, forma mai consistente, iar unele soiuri sunt concepute pentru a fi depozitate pe perioade mai lungi. Acestea sunt concepute pentru a imbunatati profitabilitatea fermierului, insa gustul in majoritatea cazurilor este o consideratie secundara.
Semintele hibride denumite uneori „Hibrid F1” sunt o incrucisare intre doua soiuri diferite care sunt concepute pentru a genera trasaturi specifice in cadrul plantelor. Un exemplu binecunoscut in acest sens este utilizarea hibrizilor pentru a produce porumb dulce care ramane mai dulce pentru mai mult timp dupa ce a fost cules.
Odata ce are loc polenizarea incrucisata, semintele sunt colectate din recolta sezonului curent. Aceste seminte, cunoscute sub numele de seminte de prima generatie sau F1 pe scurt, sunt plantate in sezonul urmator pentru a produce o cultura cu caracteristicile dorite.
Noua recolta produsa beneficiaza adesea de un fenomen cunoscut sub numele de vigoare hibrida care are ca rezultat un randament imbunatatit, deoarece mama natura doreste sa optimizeze potentialul de supravietuire a noii variante genetice.
Plantele hibride de tomate sunt cultivate din seminte care sunt formate folosind material genetic din doua soiuri diferite de rosii. Polenul de la o planta este transferat in florile receptive de pe cealalta planta parinte. Plantele crescute din fructele care sunt produse din florile polenizate incrucisate contin trasaturi benefice de la ambele plante parinte. Puteti produce plante de tomate hibride folosind seminte sau inmultire vegetativa. Inmultirea vegetativa foloseste o parte taiata a plantei hibride pentru a produce o noua planta care este identica cu planta mama.
Soiurile hibride de tomate sunt disponibile in obiceiuri de crestere determinate si nedeterminate. Soiuri determinate sunt crescute pentru a produce o planta stufoasa care da roade in patru pana la sase saptamani. Soiurile nedeterminate produc vita de vie cataratoare care continua sa produca fructe pana cand vita este ucisa de vremea rece. Sunt disponibile plante hibride de ambele tipuri care produc fructe cu dimensiuni, texturi si forme diferite. Timpul necesar plantelor tale pentru a produce fructe mature si o toleranta mai mare la temperaturile reci sunt, de asemenea, trasaturi pe care hibridizarea le afecteaza.
Unul dintre principalele beneficii pe care rosiile hibride le ofera in comparatie cu plantele standard de tomate este rezistenta imbunatatita la boli. Multe soiuri hibride sunt crescute pentru a oferi o rezistenta imbunatatita la bolile fungice comune care pot afecta plantele de tomate, cum ar fi verticillium si ofilirea fusarium.
Cultivarea propriilor rosii are mai multe beneficii. Au cantitati mai mari de antioxidanti si sunt mai aromate decat rosiile cumparate din magazin. Aveti, de asemenea, mii de soiuri de rosii din care sa alegeti, de diferite forme, dimensiuni, culori si profiluri de arome pe care nu le veti gasi nicaieri in supermarket. Rosiile sunt o leguma usor de cultivat si nici macar nu necesita gradina – pot fi cultivate cu usurinta in recipiente pe o terasa sau balcon sau chiar in interior, cu lumini de crestere. Orice surplus de rosii aveti mai multe optiuni de pastrare si conservare decat alte legume, iar daca mai aveti rosii verzi necoapte la sfarsitul sezonului, puteti sa le recoltati si sa faceti rosii verzi prajite sau sa le murati.
Nici macar nu poti compara rosiile cumparate din magazin cu un soi de baza de rosii cultivat acasa. Dupa cum sa mentionat anterior, rosiile lasate sa se coaca complet sau aproape sa se coaca pe vita de vie contin mai multi antioxidanti. Ei bine, acelasi lucru este valabil si pentru compusii de aroma. Pe masura ce rosia se coace pe planta, isi dezvolta profilul complet de aroma.
Rosiile din magazinul alimentar sunt intotdeauna culese verzi, deoarece sunt mai usor de expediat si vor dura mai mult inainte de a se strica. Odata ce rosiile sunt la depozit, acestea pot fi expuse la etilena, un hormon vegetal care favorizeaza coacerea, pentru a le inrosi rapid inainte de a ajunge la supermarket. Rezultatul este o rosie coapta din punct de vedere tehnic, dar foarte lipsita de aroma. Deci, pentru o aroma maxima, alegeti cand rosia este complet coapta sau aproape complet coapta.
Spre deosebire de multe fructe si legume, rosiile pot fi conservate intr-o varietate de moduri foarte usor. Le puteti feli si usca pentru a face rosii uscate la soare. Le puteti conserva sub forma de sos de rosii sau pasta de rosii. Puteti face un sos si le puteti congela in pungi pentru utilizare ulterioara. De asemenea, le puteti mura.
La regalfermierul.ro clientii pot cumpara cele mai bune seminte pentru a planta rosii in propria gradina!