Dintre toate stilurile de design interior existente, stilul industrial iese mereu în evidență datorită felului în care sunt realizate amenajările și materialelor folosite. În vreme ce stilul clasic este domol și feminin, iar stilul scandinav este unul pragmatic, stilul industrial înglobează tot ceea ce este mai modern și mai rebel, într-un mod cât se poate de special. Iată ce ar trebui să știi despre stilul industrial și cum îți poți amenaja locuința folosind influențe specifice acestui stil.
Stilul industrial nu înseamnă o lucrare neterminată
Stilul industrial este unul dintre cele mai complexe stiluri de design interior apartamente și case, pentru că presupune amenajarea fiecărei zone într-un mod aparte, folosind materiale de construcții într-o formă brută. Din acest motiv cel mai adesea stilul industrial poate fi confundat cu o lucrare în curs de finisare, însă în realitate aceste amenajări sunt definitorii pentru simbolistica acestui stil.
Astfel, unul dintre materialele preferate în stilul industrial este cărămida sau cărămida aparentă, care este folosită în general pentru amenajarea pereților accent. Acest lucru înseamnă placarea unui perete cu cărămidă și obținerea unei suprafețe cu aspect ușor nefinisat, deși aceasta este cât se poate de bine impermeabilizată și finisată.
În unele cazuri peretele nici nu este acoperit în întregime cu cărămidă, ci menține o porțiune finisată la nivel de tencuială decorativă sau chiar de substrat de beton, tocmai pentru a atrage atenția asupra esteticii și dorinței de a implementa ideea de bază a stilului industrial.
Stilul industrial este rudimentar, rustic și deosebit de permisiv
Cu siguranță, da, permisiv este termenul care caracterizează cel mai bine acest stil, deoarece aproape orice este permis în cadrul acestor amenajări. Mai mult decât atât, orice firmă design interior înțelege perfect posibilitățile de amenajare ale acestui stil și găsesc în permanență noi idei ce pot fi implementate astfel încât rezultatul final să se concretizeze în case amenajate perfect, cât mai aproape de cerințele sau stilul beneficiarilor.
Pot fi folosite o multitudine de materiale, în mod individual sau separat, în funcție de tipul amenajărilor. Conlucrarea elegantă a elementelor metalice cu lemnul sau cărămida este excepțională în cadrul stilului industrial, indiferent dacă vorbim despre elemente de mobilier sau despre simple decorațiuni. De asemenea, sticla joacă un rol deosebit de important, fiind adesea exact sclipirea care aduce strălucire într-un stil de altfel sobru și elegant.
Iluminatul simplist este caracteristica stilului industrial
Iluminatul este deosebit de important în orice tip de locuință, indiferent de stil. În cadrul stilului industrial însă se remarcă simplitatea corpurilor de iluminat, care sunt construite, cel mai adesea, din bare metalice (țeavă rotundă sau rectangulară, țeavă negră sau țeavă de cupru), prin care sunt trase firele ce alimentează de obicei simple becuri. Desigur, pot fi folosite becuri moderne, cu tehnologie LED, însă vizual vorbind se observă simplitatea lucrurilor, prin lipsa acoperirilor specifice stilurilor actuale, cum ar fi aplicele sau globurile, candelabrele sau lustrele.
Textilele și pielea naturală joacă un rol important în stilul industrial
Stilul industrial se bazează foarte mult și pe accesorizarea cu ajutorul elementelor naturale. Pe lângă pielea naturală (uneori și sintetică), care este perfectă pentru canapele, colțare sau fotolii, un aspect important în constituie folosirea elementelor textile. Cuverturile, decorațiunile din macrame pentru perete, perdelele și draperiile, abajururile sau covoarele, fiecare dintre acestea au rolul lor în amenajările specifice stilului industrial.
Cu siguranță stilul industrial este o bijuterie arhitecturală de care merită să te bucuri, așa că implementează aceste idei de amenajare cu ajutorul specialiștilor potriviți. Lucrează alături de o firmă specializată în lucrări de design interior și transformă-ți casa într-un loc în care să te bucuri de confortul dorit.