Este bine-cunoscut faptul că materialele de calitate și lucrările realizate de profesioniști au un impact foarte mare asupra rezistenței unei construcții. De asemenea, fundația reprezintă baza clădirii, astfel că trebuie să fie realizată cu mare atenție, însă și terenul pe care construcția a fost sau urmează a fi ridicată are un impact destul de mare asupra rezistenței.
Pentru pregătirea unui teren în vederea construirii unei clădiri, indiferent că este în regim rezidențial sau industrial, trebuie să se aloce timpul util pentru a se realiza toate lucrările necesare. Totodată, aceste lucrări trebuie realizate pe baza unor analize realizate de specialiști, de la cei care se ocupă cu studiile geotehnice, topografice, până la studiile ce țin de ingineria proiectului și arhitectură. Prin urmare, contractarea serviciilor pe care le oferă o firmă cadastru poate fi de un real ajutor, atât pentru a realiza lucrările potrivite nevoilor pe care le ridică terenul, cât și pentru ca acestea să fie realizate într-un mod corect.
În ce constă amenajarea terenului?
Înainte de a începe construcția propriu-zisă a unei clădiri, este nevoie de un plan de proiect, realizat de un proiectant. În funcție de mai multe criterii, cum ar fi înălțimea drumului la care are acces terenul respectiv, se va stabili și cota acestuia, care poate fi mai mică sau mai mare decât cea menționată în proiect.
În urma înlăturării tuturor materialelor și vegetației prezente pe suprafața terenului, acesta va rămâne denivelat, motiv pentru care este necesară nivelarea sa. Ulterior, în funcție de cotă, vor fi necesare fie excavarea unei anumite cantități de pământ, fie completarea cu umplutură, pentru a ridica nivelul terenului. Se întâmplă adesea, mai ales în cazul unui teren care a fost inițial extravilan, ca pe suprafața acestuia să fi existat zone în care se strânge apa, creând aspectul unei mlaștini. În acest caz, drenarea apei care se strânge în zona respectivă și realizarea unei umpluturi de pământ sunt esențiale.
Pentru a calcula care este volumul necesar de umplere, serviciile de fotogrametrie pot fi de mare ajutor. Acestea sunt asigurate de firme specializate de cadastru și topografie. Specialiștii utilizează drone pentru a observa și măsura, de la distanță, suprafața de teren respectivă și necesarul volumetric al stocurilor de material pentru realizarea umpluturii. Fotogrametria este o metoda foarte eficientă în acest sens, prin intermediul căreia se pot economisi atât timp, cât și bani.
Ce urmează dupa pregătirea terenului?
După pregătirea terenului, se poate trece la realizarea construcției propriu-zise, care va începe cu trasarea, săparea și turnarea fundației – baza oricărei construcții.
De asemenea, toate etapele construcției, de la trasarea fundației și până la montarea acoperișului, trebuie să se realizeze conform proiectului. Astfel, se poate garanta siguranța construcției și corectitudinea modului în care a fost realizată.
Ulterior, după finalizarea tuturor etapelor de construcție, se va realiza recepția finală a lucrării, care este organizată de executant și este efectuată de o comisie, din care fac parte între două și cinci sau chiar șapte persoane, în funcție de complexitatea lucrării.