Despre poprirea executorie trebuie să știi că este demersul pe care îl poate face creditorul bancar, fiscal sau orice alt creditor, atât persoană fizică, cât și juridică. Scopul este de a recupera o sumă de bani pe care o datorezi. Conturile tale vor deveni indisponibile, fie că ești persoană fizică sau persoană juridică, pe baza unui act ce poartă numele de “adresă de înființare poprire”.
Ce se întâmplă cu banii tăi atunci când ți se pune poprire pe cont? Ei bine, aceștia sunt transferați total sau parțial în conturile executorului care a emis adresa. Dacă ești din Moldova și afli că a fost emisă o astfel de adresă, cel mai bine iei legătura cu un cabinet de avocatura din Suceava. Un avocat specializat te poate ajuta să contești poprirea sau se poate asigura că nu îți sunt opriți mai mulți bani decât legea prevede. Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla și mai multe lucruri despre poprirea conturilor.
Ce bunuri și ce sume de bani pot fi supuse executării silite prin poprire?
Potrivit cabinetului de avocatură din Suceava, poprirea pe cont poate urmări atât soldurile din conturile tale actuale, cât și încasările viitoare.
În aceeași ordine de idei, vor fi supuse urmăririi silite sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile încorporabile urmăribile datorate debitorului sau deținute în numele său sau de o a treia persoană. Dacă este vorba de o a treia persoană, urmărirea silită este valabilă doar în cazul în care bunurile urmau să îți fie returnate în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.
Să nu uităm că pot fi poprite și bunurile mobile corporale ale debitorului care sunt deținute de un terț în numele său.
Ce bunuri și ce sume de bani nu sunt supuse executării silite?
Potrivit unui avocat din Suceava, nu pot fi supuse executării silite sumele de bani destinate unei afectațiuni speciale prevăzute de lege, asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție.
Nici creditele nerambursabile sau finanțările primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe sau proiecte nu pot fi supuse executării silite. Același lucru este valabil și pentru sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înaintării popririi.
În aceeași ordine de idei, dacă asupra aceluiași cont sunt înființate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăți aferente drepturilor salariale viitoare se schimbă. Mai exact, sumele se calculează o singură dată de la momentul înființării primei popriri.
Potrivit legii, există anumite limite în care pot fi urmărite veniturile. Concret, atunci când acestea ajung la jumătate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii și până la o treime pentru orice altă datorie.
Cum contești o poprire pe conturi?
Un avocat, cu cabinetul de avocatură în Suceava, te poate ajuta să invoci o cauză de nelegalitate a adresei de înființare a popririi. Acest proces de contestație se poate face în termen de 15 zile de la data la care ai fost înștiințat cu privire la înființarea popririi.
În cazul în care poprirea este înființată asupra unor venituri periodice, termenul de contestație poate începe cel mai târziu la data efectuării primei rețineri din veniturile în cauză.
Ce cauză de nelegalitate ai putea descoperi pentru a contesta poprirea pe conturi? Una dintre cele mai cunoscute este cea în care se omite înștiințarea debitorului și a comunicării adresei de înființare a popririi împreună cu copiile certificate de pe încheierea de încuviințare a executării și de pe titlul executoriu.
Pot exista și alte motive care să facă obiectul unei nelegalități atunci când vine vorba despre poprirea pe conturi, însă cel mai bine le descoperi împreună cu un avocat. Un avocat din Suceava te poate ajuta să contești cu succes o astfel de decizie. Asigură-te că totul se desfășoară conform legii, iar în cazul în care știi că ești nedreptățit, nu ezita să ceri ajutor specializat.