Tiberiu Ușeriu, alintat de apropiați “Tibi” este fără dar și poate o emblemă în lumea sportului românesc. Alergător de anduranță și ultramaratonist, Tibi Ușeriu are un trecut demn de un bestseller.
Cartea sa autobibliografică, 27 de pași, este formată dintr-un cumul de emoții și trăiri extremiste. Acesta a câștigat de 3 ori consecutiv 6633 Arctic Ultra, iar a patra oară a fost unul dintre cei doi sportivi care au reușit să termine traseul.
Tibi Ușeriu – de la infractor în străinătate la campionul României
Cele 3 victorii consecutive la 6633 Arctic Ultra sunt demne de admirația tuturor românilor, însă viața lui Tibi Ușeriu nu a fost mereu o poveste de campion.
Sportivul, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost condamnat la închisoare pentru jafuri armate comise în Germania și Austria, dar și pentru tentativă de omor. El a fost în trecut gardă de corp pentru un interlop cu legături puternice cu mafia sârbească.
Pentru toate acestea, Tibi Ușeriu a primit o condamnare de 23 de ani de închisoare – 13 în Germania și 10 în Austria. În urma unei decizii a curții europene, cele două pedepse au fost cumulate, însă Tibi a beneficiat de o reducere a pedepsei și astfel a ieșit din închisoare după 10 ani.
Tibi Ușeriu: “Am început de la 22 de ani să comit jafuri..”
Acum câțiva ani în urmă, Tibi Ușeriu a explicat cum s-a întâmplat totul: „Mi-am ispăşit pedeapsa. Am început la 22 de ani să comit jafuri armate şi am fost prins la 25. Am fost condamnat, pentru jafurile pe care le-am făcut, la 23 de ani de închisoare. Eram căutat, am fost prins de două ori, am evadat în 2006 şi 2008(…). Când am plecat anul trecut (în 2016 – n.r.) la maraton, am avut nevoie de un cazier judiciar din România şi unul internaţional şi mi-au fost eliberate amândouă în alb, pentru că am avut şi perioada de reabilitare. Sunt reabilitat din punct de vedere infracţional.”.
Tibi Ușeriu a afirmat că în primii ani petrecuți după gratii nu se gândea decât la răzbunare și la un al treilea plan de evadare. Nici măcar detenția de maximă securitate în care se afla nu îl împiedica să se gândească la o nouă evadare.
„Abia după patru ani au început să vină regretele adevărate. Prima dată visam răzbunare și visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenție și mi-a fost foarte greu că să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea și asta speram să fac mai departe. Dar după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva și asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc și să îmi dau seama că viața e alta și că trebuie să fac alt pas mai departe.”, a spus Ușeriu.
“Nu mai știam cum se deschide ușa (…) creierul meu era obișnuit cu mediul din închisoare”
Invitat la celebrul podcast Acasă la Măruță, Tibi Ușeriu a mărturisit că după 10 de ani detenție nu mai știa efectiv să deschidă ușa casei. De asemenea, în primele zile de la eliberare, refuza să își părăsească camera, creierul său fiind încă sub pânza privării de libertate.
De asemenea, sportivul Tibi Ușeriu a spus că a avut nevoie de câteva luni bune pentru a nu se mai trezi dimineața sub constrângerea libertății îngrădite. Fratele său era cel care venea în fiecare dimineață în camera sa pentru a-l face pe acesta să simtă că nu se mai află după gratii.
Totuși, după cum prea bine știm cu toții, orice învăț are și dezvăț, iar acum Tibi Ușeriu este bine, se bucură de faima de pe urm maratoanelor câștigate, dar și de pe urma cărții autobibliografice.
Titlul cărții lui Tibi Useriu, “27 de pași”, reprezintă dimensiunea curții în care avea voie să se plimbe în ultimii ani după gratii. În primii ani în închisoare, sportivul a fost ținut la izolare.
Asociația Tăsuleasa Social din Bistrița este noua preocupare a lui Tibi Ușeriu
Fratele sportivului, Alin Uhlmann Ușeriu, este cel care conduce Asociația Tăsuleasa Social din Bistrița. Tibi Ușeriu este la rândul său parte din acest proiect, proiect care îi oferă în primul rând posibilitatea de a petrece timp de calitate pe meleagurile copilăriei.