Primul zâmbet, prima rostogolire sau primul dințișor sunt evenimente din viața bebelușului nostru care ne bucură nespus. Dar când vine vorba de primii pași, trebuie să fim atenți. Chiar și obiectele aparent inofensive pot reprezenta un pericol pentru un copil curios. Dar, cu puțină atenție, multe incidente pot fi prevenite, așadar urmați sfaturi noatre pentru a vă transforma casa într-un spațiu sigur pentru copiii dumneavoastră.
Priviți casa din perspectiva unui copil
Ați devenit de curând părinte și sunteți îngrijorat de pericolele pe care le ascunde casa dumneavoastră? Încearcă să privești lumea prin ochii copilului tău! La propriu. Puneți-vă în patru labe și mergeți și inspectați fiecare cameră în care copilul dumneavoastră va avea acces. Căutați orice lucru care poate fi manipulat sau de care copilul dumneavoastră s-ar putea lovi. În ceea ce privește camera copilului alegeți mobilierul, accesoriile textile și obiectele decorative adecvate pentru a obține un ambient sănătos și sigur pentru micuții voștri.
De ce aveți nevoie pentru siguranța copilului acasă?
Iată o listă cu principalele elemente care pot cauza incidente neplăcute copilului dumneavoastră:
- Colțuri ascuțite – montați apărătoare pe colțurile pieselor de mobilier care sunt la îndemâna copilului. Mai ales în perioada când învață să meargă, copiii sunt tot mai tentați să se agațe de mobila din jur, pot cădea cu ușurință pe ea și se poate lovi.
- Prize electrice – montați capace speciale de protectie la toate prizele electrice din casă. Copiilor le place foarte mult să le exploreze și să încerce să își bage degetele sau diferite obiecte în ele.
- Cabluri – în cazul cablurilor, nu doar curentul electric reprezintă un pericol, ci și dispozitivele electronice cu care copiii se pot lovi, trăgând de cablu. Prin urmare, ascundeți cablurile în spatele plintei, a mobilei sau fixați-le de podea.
- Sertare și dulapuri – odată ce copiii încep să se joace, vor arăta rapid un interes pentru toate ușile dulapurilor și pentru sertare. În primul rând, pot scoate obiecte periculoase din ele sau pot răsturna sertarele peste ei. Prin urmare, asigurați-le cu încuietori sau zăvoare de siguranță.
- Aragazuri și plite – arsurile provocate de apa fierbinte sau de alte alimente fierbinți reprezintă una dintre cele mai frecvente leziuni ale copiilor în casă. Dacă aveți o bucătărie deschisă și nu puteți limita accesul copilului la aragaz sau cuptor folosiți o barieră.
- Scări și uși – dacă aveți scări în casă, asigurați-vă că montați o barieră și acolo, astfel încât copilul dumneavoastră să nu se aventureze singur să exploreze etajul superior. Ușile pot fi, de asemenea, un pericol, iar copiii își pot prinde cu usurinta degetele în ele. Puteți evita aceste neplăceri cu ajutorul opritoarelor pentru uși.
- Plante – in mod ideal, amplasați toate plantele undeva la înălțime sau într-o cameră unde copilul dumneavoastră nu are acces la ele. Dacă acest lucru nu este posibil, aflați ce plante pot fi dăunătoare și puneți-le măcar pe acestea în afara razei de acțiune.
- Toate obiectele mari și fragile – lămpile, vazele sau uscătoarele de rufe – toate aceste obiecte riscă să fie răsturnate sau sparte, iar cioburile sunt foarte periculoase pentru copii. Fixați-le sau depozitați-le temporar într-un loc unde copilul nu poate ajunge la ele.
Amenajați o zonă sigură doar pentru copilul dumneavoastră
Nu putem sta tot timpul lângă copil și să fim mereu cu ochii pe el pentru a nu se răni. Dacă aveți nevoie să lucrați, să pregătiți prânzul sau chiar să mergeți la toaletă, este mai bine să aveți un spațiu dedicat pentru copilul dumneavoastră. Acesta poate fi un țarc de joacă, un pătuț de călătorie, un scaun de masă pentru copii sau, în cazul copiilor mai mici, un balansoar. Acest lucru vă va scuti de o mulțime de probleme, iar copilul dumneavoastră va putea să se joace în siguranță.