Te poate ajuta kombucha să reduci sau să elimini balonarea? Dacă și tu suferi frecvent de balonare, probabil știi că este o afecțiune extrem de comună și incomodă, în care
abdomenul superior se simte plin și întărit și arată umflat și apare adesea după ce mâncăm.
Balonarea nu este doar un exces de gaze adunate în intestin ci poate fi un semn de constipație, intoleranțe alimentare sau probleme digestive, dar poate fi, de asemenea, un semn ce arată un dezechilibru al florei intestinale. Mai departe poți citi despre cum te poate ajuta kombucha (dar și alte alimente fermentate) să elimini problemele legate de balonare.
Intestinele – “al doilea creier”
Știai că intestinele se mai numesc și „al doilea creier”? În sprijinul acestei afirmații vin o serie de studii care arată o legătură directă între funcția lor (sau mai bine spus dezechilibrul florei intestinale) și starea generală de sănătate a organismului, calitatea tenului sau chiar funcționarea optimă a creierului nostru.
Intestinele găzduiesc o gamă diversă de bacterii, cunoscute sub numele de microbiom. Acestea joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre. Nu contribuie doar la digestie ci și la sintetizarea vitaminelor, sprijinirea sistemului imunitar și protejarea împotriva invadatorilor patogeni.
Microbiomul, probioticele și balonarea
Pentru a ne menține microbiomul sănătos, Hannah Braye, un terapeut nutriționist, ne spune că „una dintre cele mai simple modalități este de a lua zilnic un supliment de bacterii vii și de a consuma în mod regulat alimente fermentate în mod tradițional”. Astfel, o modalitate de a ne păstra „al doilea creier” în stare optimă de funcționare înseamnă să introducem mai multe alimente și băuturi fermentate în dieta noastră.
Poate ai observat și tu că alimentele fermentate au fost în lumina reflectoarelor în ultima vreme, dar acest lucru ar trebui să nu rămână doar un trend de moment. Murăturile de tot felul, chefirul sau iaurtul nepasteurizat, miso, kimchi, și noul star în materie de băuturi sănătoase – kombucha, sunt surse excelente de probiotice, vitamine și minerale. Astfel că, nu doar că au un gust grozav, dar au, de asemenea, o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Kombucha și balonarea
Kombucha este așadar un aliment fermentat, iar prin acest proces conține bacterii vii și acizi organici, care, dacă sunt consumate în mod regulat, pot ajuta la rezolvarea problemelor digestive, cum ar fi excesul de gaze și balonarea. Ghimbirul, utilizat frecvent în aromatizarea acestei băuturi, este, de asemenea, cunoscut pentru că acționează ca un ajutor digestiv natural și ca un antiinflamator. Așadar, dacă vrei să mărești “puterea” benefică a kombucha, poți opta pentru variantele care conțin ghimbir (verifică să fie natural/presat la rece) și vei stimula pozitiv și mai mult flora intestinală. Găsești o variantă cu ghimbir și un gust excelent la cei de la Zenvita care o realizează după rețeta străveche, fără să pasteurizeze sau să filtreze – și folosesc suc presat la rece din ghimbir.
Deși cercetările privind alimentele fermentate și balonarea pot fi neconcludente, mulți băutori de kombucha au împărtășit păreri relevante despre îmbunătățirile semnificative ale sănătății intestinale pe care le-au observat de când au introdus această băutură în dieta lor.
Un studiu întreprins de Equinox kombucha (un producător de kombucha din Marea Britanie) a adunat păreri similare din partea participanților. Aceștia și-au împărtășit experiența în urma consumului zilnic de kombucha, timp de 8 săptămâni: „Cred că este foarte posibil ca kombucha să fi ajutat la ameliorarea balonării mele…” și „Mă simt bine și îmi simt abdomenul mai plat (mai ales după masă)”.
Dar poate kombucha să producă balonare?
Acum că am arătat cum poate kombucha să îmbunătățească sănătatea digestivă prin reglarea echilibrului florei intestinale (ceea ce, la rândul său, reduce balonarea cauzată de bacterii), mulți se pot întreba dacă, fiind o băutură carbogazoasă, nu poate chiar să aibă efectul advers?
Kombucha este o băutură carbogazoasă. În general, știm că băuturile carbogazoase conțin bule de gaz – dioxid de carbon – care intră în sistemul digestiv și pot produce balonare atunci când bei prea mult. Și aici există totuși o diferență între băuturile carbogazoase mai zaharoase sau îndulcite artificial, cum ar fi limonada dietetică sau cola, sau băuturile îmbogățite artificial cu dioxid de carbon și băuturile acidulate în mod natural (prin fermentare în cazul kombucha).
Majoritatea celor care beau regulat kombucha nu au resimțit efectul de balonare din cauza băuturii, ci mai degrabă au declarat o stare digestivă îmbunătățită.
În concluzie, kombucha poate fi un aliat valoros în menținerea sănătății digestive și în reducerea balonării. Prin conținutul său bogat în bacterii vii și acizi organici, kombucha te poate ajuta la echilibrarea florei intestinale și la ameliorarea unor simptome precum excesul de gaze și disconfortul abdominal. Cu toate acestea, este important să fii atent la cantitatea consumată și la eventualele sensibilități individuale la anumite ingrediente.
Nu uita – kombucha este eficientă mai ales atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă și diversificată iar efectele benefice asupra sănătății se pot observa la un consum regulat!