Vlad Țepeș a fost unul din cei mai mari domnitori români. El a domnit în Țara Românească în 1448, 1456-1462 și 1476. În perioada lui, Țara Românească a reușit să obțină independența față de Imperiul Otoman. Pentru a băga frica în nelegiuiți, el obișnuia să îi tragă în țeapă, iar „negustorii” brașoveni revoltați au reușit să-i ducă renumele cât mai departe.
Cum și-a răzbunat Vlad Țepeș tatăl?
Prima dată și-a răzbunat tatăl, care a fost omorât de boieri. „A pus să fie trași în aceeași țeapă mai mulți oameni, tineri și bătrâni, muieri și oameni. Și așa erau aceștia încârligați, mâini și picioare unele peste altele pe țeapă, precum broaștele. După aceea le-a țintuit unora mâinile una de cealaltă și grăia pe limba lui: «Vai! Cât de credincioși sunteți!»‟.
Cunocut pentru cruzime și intoleranță, Vlad Țepeș a devenit respectat pentru biruințele din luptele cu turcii. El nu tolera nedreptatea, fiind deopotrivă un erou adulat și temult de poporul său. Chiar și scriitorul Victor Hugo a rămas impresionat de faptele sale, descriind în „Legende de Siecles”, felul in care Vlad Tepes a intampinat armata sultanului Mahomed al-II-lea care venise să cucerească Țara Românească. Țepeș i-a întâmpinat cu case arse, campii parjolite, si fantani cu apa otravita.
Vlad Țepeș, erou de legendă!
Petre Țuțea spunea despre el că „Acesta-i voievod absolut, Vlad Țepeș. Păi fără el istoria românilor e o pajiste cu miei!”
În Scrisoarea a III-a, Eminescu aștepta dreptatea asupra tuturor corupților, invocându-l chiar pe Vlad Țepeș!
„Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni.”