Oamenii consumă nuci încă din cele mai vechi timpuri. Conform mărturiilor istorice, se pare că primii care obișnuiau să consume miez de nucă ca cel pe care noi românii îi iubim atât de mult sunt persanii, în perioada antică. Acum însă nucile se găsesc pretutindeni și multă lume le apreciază nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru calitățile lor remarcabile, în ceea ce privește valoarea nutrițională.
Deși nucile sunt relativ bogate în calorii, ele sunt, de asemenea, extrem de hrănitoare, mai ales dacă ne gândim la cele românești proaspete și corect procesate, așa cum sunt cele de la Moldo Nuts, o companie românească ce face parte din comunitatea Fabricat în RO – cea mai mare comunitate a producătorilor din țara noastră.
De ce să consumi nuci românești de la Moldo Nuts?
Igienă, responsabilitate și asumare
Țara noastră are o climă favorabilă creșterii nucilor, dar atunci când vine vorba de calitatea miezului de nucă nu doar condițiile climatice sunt importante, ci și modul de colectare, prelucrare, ambalare și depozitare. Ai auzit vreodată de nuci râncede? Nucile se pot râncezi atunci când sunt expuse la oxigen, lumină și căldură pentru o perioadă îndelungată. Acest proces de râncezire este cauzat de oxidarea grăsimilor nesaturate din nuci, ceea ce duce la un gust amar și un miros neplăcut. Pentru a evita degradarea calității nucilor lor și a le oferi clienților numai nuci de cea mai bună calitate, Moldo Nuts acordă o atenție deosebită procesului de recoltare, dar și condițiilor de prelucrare, ambalare și păstrare a produselor lor. Astfel, nucile Moldo Nuts sunt printre cele mai gustoase și mai hrănitoare nuci de pe piață, des folosite și de către cofetăriile și restaurantele din țară.
Sănătatea inimii și a creierului
Nu îți mai bate capul cu detalii precum caloriile nucilor când vine vorba de a introduce miezul de nucă în dieta ta e zi cu zi! Pe lângă numărul relativ de calorii care nu ar trebui să reprezinte o problemă datorită senzației de sațietate pe care ți-o oferă nucile și motivației de a nu mai consuma și alte gustări, nucile sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 care este important pentru reducerea inflamației. De fapt, nucile noastre românești, cele pe care le găsești la Moldo Nuts, sunt singurele nuci care prezintă o cantitate semnificativă din acest nutrient. De aceea, consumul lor poate reduce riscul de boli de inimă.
De asemenea, se pare că asemănarea dintre forma miezului de nucă și forma creierului nu este doar o pură coincidență. Studiile au arătat că antioxidanții și polifenolii (compușii) antiinflamatori care se găsesc în nuci pot îmbunătăți funcția creierului și pot încetini declinul mental care apare odată cu îmbătrânirea. Funcțiile cognitive care au de câștigat de pe urma consumului de miez de nucă sunt memoria și capacitatea de judecată.
Intestine mai sănătoase, dispoziție excelentă
Bacteriile și microbii din intestine și intestinele au și ele de beneficiat de pe urma consumului de miez de nucă. Studiile arată că nucile pot îmbunătăți sănătatea intestinului și cu toții știm că un intestin mai sănătos înseamnă o digestie mai bună și o dispoziție excelentă. Iar dacă acesta nu este un motiv suficient de bun de a consuma mai multe nuci, atunci ar fi bine să știi că bacteriile din intestin iau compuși găsiți în nuci și produc urolitină. Urolitina la rândul ei ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Încă se fac cercetări științifice pe această temă, pentru a înțelege pe deplin rolul potențial al nucilor în prevenirea cancerului, dar faptul că nucile de calitate au o influență pozitivă asupra organismului este un lucru cert.